Op zondag 24 juli geeft Geert Verhallen uit Mill een concert op het grote Verschuerenorgel in de Sint Martinuskerk in Gennep.
Op zondag 24 juli geeft Geert Verhallen uit Mill een concert op het grote Verschuerenorgel in de Sint Martinuskerk in Gennep. Foto: Eigen foto

Millenaar bespeelt orgel in Gennepse kerk

Kunst en cultuur 332 keer gelezen

GENNEP | De Millse organist Geert Verhallen verzorgt op zondagmiddag 24 juli een gratis toegankelijk concert op het grote Verschuerenorgel in de Sint Martinuskerk in Gennep.

Het orgel in deze voormalig dekenale kerk heeft enkele jaren geleden een opknapbeurt gekregen waarbij tevens twee nog ontbrekende registers zijn bijgeplaatst. Het orgel uit 1953 is namelijk nooit helemaal voltooid omdat er destijds niet voor alle registers geld was. Het completeren van het orgel heeft lange tijd geen prioriteit gehad totdat pastoor Hans Bouman in Gennep benoemd werd. Hij maakte er werk van.

Het bijplaatsen van twee registers Viola en Gamba, de strijkers oftewel registers met een vioolachtige klank, maakt het orgel geschikter voor een breed scala aan orgelliteratuur. Geert Verhallen heeft hiervoor een concertprogramma samengesteld waarin muziekstijlen uit verschillende periodes te horen zullen zijn. Er zijn orgelwerken van Zipoli, Bach, Buxtehude en Pachelbel te horen. Ook komen componisten uit de lage laden zoals Sweelink, Andriessen, Franck en Toebosch aan bod.

Het concert wordt gepresenteerd door de orgelkring Gregorius van Dijk dat jaarlijkse op de interessante orgels in onze regio een aantal concerten organiseert en blij is het orgel van de Martinus in deze concertencyclus te kunnen betrekken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant