De mannen achter Lunchcafé Extra, vanaf links Sjaak Lenkens, Marius van den Hoogen en Bart Bardoel.
De mannen achter Lunchcafé Extra, vanaf links Sjaak Lenkens, Marius van den Hoogen en Bart Bardoel. Foto: Jos Gröniger

Nieuw Lunchcafé Extra wil openen op 1 november op Niersstraat 18

Centrum 5.669 keer gelezen

GENNEP | Het gerucht over een nieuw lunchcafé gonst al weken door het Niersstadje. Nu de plannen steeds concreter worden, vertellen twee van de drie initiatiefnemers, Sjaak Lenkens en Marius van den Hoogen, de redactie over hun plannen met lunchcafé Extra. Als alles volgens plan verloopt opent het lunchcafé op 1 november de deuren in de Niersstraat 18.

En daarmee krijgt de horeca in de kern van Gennep wéér een impuls. Eerder sloot lunchcafé Xieje de deuren, kwam eethuis Aard in andere handen en zetten de eigenaren van Babbels hun eetcafé in de verkoop. Onlangs werd duidelijk dat Lunchcafé Extra in het pand van Babbels komt. Extra vaart echter een eigen koers. “We zijn geen Babbels of Xieje”, geeft Marius van den Hoogen aan, “Waar Xieje gestopt is, gaan wij een stapje verder. De uitstraling zal dan ook geen dagbesteding zijn maar een reguliere Lunchcafé waar ook mensen met een beperking werken.

In het nieuwe lunchcafé is straks de plaats voor onder andere lunch, kleine recepties en feestjes. “We bieden dagbesteding aan voor mensen met een (verstandelijke) beperking en werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden er begeleid door medewerkers”, zegt Marius van den Hoogen, die in het verleden directeur bij Dichterbij was en tegenwoordig eigenaar is van Extra welzijn en zorg diensten bv. Ook Sjaak Lenkens boogt op jarenlange ervaring als manager dagbesteding bij de zorginstelling Dichterbij en ook de derde initiatiefnemer Bart Bardoel, heeft een zorg achtergrond, en heeft een dagbestedingsplaats in Gennep. Bart is de verbinder in het driemanschap. “Bart faciliteert en zorgt voor praktische uitvoering zoals aankleding en inrichting”, zegt Van den Hoogen, “Belangrijk is ook de horeca-expertise van Piet Beuming. Hij was een van de mensen achter Xieje, en was hoofd keuken van Dichterbij.”
“Mensen kunnen bij ons terecht voor een lunch. Goed verzorgd, en voor een goede prijs. Onze gasten zijn veelal bekend met het concept waarin mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dagbesteding genieten en werken, en een mogelijke opstap naar een vaste baan krijgen”, zegt Sjaak Lenkens, “Zij werken onder deskundige begeleiding in de keuken, bediening of catering.” Lunchcafé Extra verzorgt ook catering, voor iedereen die daar een vraag in heeft. “We willen dat gaan doen voor en in samenspraak met het bedrijfsleven in de regio”, zegt Van den Hoogen, die ervan overtuigd is dat het concept past in Gennep. “De regio is bekend met mensen met een beperking. Dat is zo gegroeid omdat we hier vroeger de zorginstellingen Augustinusstichting en Maria Roepaan hadden. Nog altijd zijn mensen met een beperking onderdeel van de lokale gemeenschap.”
Met lunchcafé Extra willen de initiatiefnemers naast dagbesteding en aangepast werk stageplekken verzorgen voor leerlingen uit het speciaal onderwijs. “We onderzoeken de mogelijkheden om leerlingen van VSO Mikado hier een stageplaats te bieden”, zegt Sjaak Lenkens.
De initiatiefnemers voeren overleg met diverse instanties over kandidaten voor dagbesteding en aangepast werk. Geïnteresseerden voor een stageplaats, dagbesteding of (vast) werk kunnen voor informatie contact opnemen. “Ook ouders, begeleiders op zoek naar dagbesteding in het lunchcafé, en mensen met interesse voor een baan in het lunchcafé mogen ons benaderen”, nodigen Sjaak en Marius uit.
Lunchcafé Extra: Sjaak Lenkens, tel. 06-27303126, e-mail s.lenkens@home.nl en Marius van den Hoogen, 06-53541599, m.vandenhoogen@extra-diensten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant