Penningmeester Guus Fonteijn en voorzitter Jenneke van Dongen ondertekenen de statuten, waarmee de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk een feit is.
Penningmeester Guus Fonteijn en voorzitter Jenneke van Dongen ondertekenen de statuten, waarmee de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk een feit is. Foto:

Platforms voor gehandicapten slaan handen ineen

Human Interest 761 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Met de nieuwe gemeente Land van Cuijk in het vooruitzicht sloegen ruim een jaar geleden de belangenverenigingen voor mensen met een handicap van Boxmeer, Mill, Grave en Sint Anthonis de handen ineen om samen sterker te staan. Op 14 juli ondertekenden zij de statuten en werd Stichting Toegankelijk Land van Cuijk werkelijkheid.

“Ons doel is om mensen bewust te maken van mensen met een beperking en de problemen waar zij tegenaan lopen”, vertelt voorzitter Jenneke van Dongen. “Het centrum van Grave is bijvoorbeeld moeilijk begaanbaar met een rolstoel of als je blind bent vanwege spullen die op de stoep worden geplaats door inwoners en ondernemers. Dat is niet kwaad bedoeld van mensen, maar het is belangrijk dat je je realiseert dat mensen met een beperking er last van kunnen hebben.” Jenneke verklaart het gebrek aan bewustzijn deels door het feit dat niet alle beperkingen zichtbaar zijn. “Als mensen slechthorend of doof zijn is dat niet direct zichtbaar.”

Samenwerking
Andere voorbeelden van problemen die de stichting wil aankaarten zijn de toegankelijkheid van winkels, openbare gebouwen en pinautomaten. “In Boxmeer gaan we wel eens langs bij winkels om te kijken naar de toegankelijkheid en met de eigenaar in gesprek te gaan”, aldus Jenneke. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met de gemeente. “We gaan bijvoorbeeld met de gemeente in gesprek over de aanwezigheid van invaliden parkeerplaatsen en looplijnen voor blinden bij de herinrichting van straten. We willen een luis in de pels zijn, meekijken en meedenken. Gelukkig vindt de gemeente het ook belangrijk dat wij er zijn. Ze betrekken ons consequent en onze verzoeken worden ook uitgevoerd.”

Plannen
Van Dongen licht het besluit om de individuele platforms samen te voegen toe: “We waren verschillende platforms die min of meer met hetzelfde bezig waren en we vonden het verstandig om elkaar op te zoeken en te horen hoe de ander het aanpakt en van elkaar te leren. We hebben nu ook meer mensen die dingen kunnen uitvoeren en activiteiten op poten kunnen zetten. Daarnaast vond de gemeente het ook fijn omdat ze dan niet allemaal losse groepen subsidie te geven.” De stichting heeft al verschillende plannen die kunnen worden uitgevoerd met het volledig uit vrijwilligers bestaande team. “We hebben plannen om twee keer per jaar een gemeentelijke activiteit zoals een voorlichtingsmiddag op te zetten en ook met de week van toegankelijkheid willen we iets organiseren”, aldus Jenneke. De voormalige platforms blijven als werkgroepen actief onder de paraplu van de nieuwe stichting. Wil je in contact komen met de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk? Dat kan via het voorlopige contactadres info@toegankelijkgrave.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant