Peter van Dijk, lid dagelijks bestuur waterschap Aa en Maas, en wethouder David Sölez ondertekenden op 8 juni een uitvoeringsovereenkomst voor het project.
Peter van Dijk, lid dagelijks bestuur waterschap Aa en Maas, en wethouder David Sölez ondertekenden op 8 juni een uitvoeringsovereenkomst voor het project.

Klimaatbestendig maken Oeffeltse Raam begint in augustus/september

Algemeen 514 keer gelezen

BOXMEER | De gemeente gaat in augustus/september van dit jaar starten met de voorbereidende werkzaamheden om de Oeffeltse Raam toekomstbestendig te maken. De Oeffeltse Raam moet daardoor in de toekomst beter bestand zijn tegen de toename van zowel hevige regenval als langere perioden van droogte die het gevolg zijn van klimaatverandering. Volgens de planning zouden alle werkzaamheden op 1 september 2023 klaar moeten zijn.

In 2012 en 2016 zorgde hevige regenval al voor grote wateroverlast bij het naastgelegen industriegebied Saxe Gotha (Boxmeer) en bij agrariërs in de omgeving. Het college schrijft: “Het project is tweeledig. De KAOR moet in tijde van hevige regenval de wateroverlast rondom bedrijventerrein Saxe Gotha en de Oeffeltse Raam beperken. Anderzijds dient het in tijde van droogte te voorzien in voldoende water voor optimale natuurontwikkeling.” 

Maatregelen en beverhotel
Er is door de gemeente voor gekozen om de benodigde waterberging van 40.000 vierkante meter voor bij hevige regenval te concentreren op één locatie om zo de aantasting van de natuurlijke omgeving te beperken. Dit gebied bestaat uit gemeentelijk natuurterrein. “Om de aantasting van deze percelen te beperken is getracht zoveel mogelijk van de bestaande natuurwaarden te behouden. Ondanks deze aandacht ontkomen we er niet aan om ongeveer vijf hectare houtopstand te kappen.” Om verdroging tegen te gaan komen er twee permanente pompinstallaties die water vanuit de Maas in de Sambeekse Uitwatering kunnen pompen, waarna het doorstroomt naar de Oeffeltse Raam. Tot slot wordt er ook een ‘beverhotel’ gerealiseerd. “Daarmee willen we de bever verleiden zich te vestigen daar waar ze minder ovelrast veroorzaken voor de zogenaamde aangelanden”, aldus het college.

Klimaat Adaptieve Aanpak Oeffeltse Raam
De werkzaamheden aan de Oeffeltse Raam zijn deel van het project Klimaat Adaptieve Aanpak Oeffeltse Raam (KAOR) die op zijn beurt uitmaakt van het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP). Bij de totstandkoming van het project KAOR zijn naast de gemeente ook het waterschap Aa en Maas, de ZLTO, zelfstandige agrariërs, ondernemers bedrijventerrein Saxe Gotha, en Brabants Landschap betrokken. “Het projectgebied loopt van de Sambeekse Uitwatering in het zuiden tot aan het Snepke ter hoogte van Rijkevoort”, aldus het college.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant