Fries houtsnijwerk kent enkele bekende geometrische basispatronen waar vervolgens eindeloos op gevarieerd kan worden.
Fries houtsnijwerk kent enkele bekende geometrische basispatronen waar vervolgens eindeloos op gevarieerd kan worden.

Hobbycentrum start unieke hobby: Fries houtsnijden

  •   keer gelezen

MILL | Het Friesche houtsnijwerk is een van de oudste hobby’s in Noord-Europa. Het wordt al eeuwenlang beoefend en van oudsher benut voor het versieren van gebruiksvoorwerpen zoals fotolijstjes, kistjes, sleutelrekjes, tabakspotten, lepeldoosjes, etc. Hobbycentrum Mill biedt vanaf september deze unieke hobby aan, voor iedereen om te beoefenen. Maar wees er snel bij! Er zijn nog slechts drie plaatsen beschikbaar.

Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren. Vaak wordt er lindehout gebruikt. Dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt. De snijders gebruiken een beiteltje en een klein scherp mesje. Met het beiteltje worden kerfjes van enkele millimeters in het hout gemaakt, met het mesje worden patronen uitgesneden. Vandaar de naam kerfsnede. De techniek is niet lastig te leren en kost weinig ruimte.

De hobby houtsnijwerk techniek, onder leiding van specialist Ton Ederveen, start 8 september van 18.30 tot 20.30 uur ( 2x per maand) bij het Hobbycentrum te Mill. Geïnteresseerd? Bel of mail Ans Bardoel (06-34484962, info@seniorenhobbycentrum.nl / bestuur@seniorenhobbycentrum.nl)

Meer berichten