Afbeelding

‘Historiserend’ bouwen in de Steenstraat-Zuid

Wonen 446 keer gelezen
BOXMEER | Op de plek waar vroeger het BP-tankstation en woonwagenkamp in de Steenstraat-Zuid in Boxmeer stonden, moeten in de nabije toekomst woningen komen die doen denken aan vroegere tijden. “Er gaat daar ‘historiserend’ gebouwd worden”, vertelt wethouder Erik Ronnes (CDA). “We gaan als het ware terug naar de tijd dat daar nog hotel Philipsen en tal van smederijen stonden. Het worden woningen en appartmenten met een klassieke uitstraling.” Het gaat in totaal om 70 tot 80 woonunits.

Door Martijn Schwillens

[image=304032]

Groen, duurzaam, klassiek en voor elk wat wils. Dat is volgens Ronnes wat het plan voor de Steenstraat-Zuid inhoudt. Het gaat om koopwoningen, huurhuizen, appartementen en een paar villa’s: “We hebben bewust rekening gehouden met alle doelgroepen, van starters tot senioren. Het project gaat ook door meerdere projectonwikkelaars uitgevoerd worden.”
De Steenstraat-Zuid is nu nog een soort van woestijnvlakte, maar in 2016 moet er de spade de grond in en komen zowel aan de Steenstraat als aan de Julie Postelsingel woningen ‘die doen denken aan de tijd dat er daar nog kleine boerderijtjes en smederijen stonden’. “Dat heet historiserend bouwen”, legt Ronnes uit. “Die nieuwe centrumwoonwijk krijgt een klassieke uitstraling. Het wordt allemaal veel minder kolossaal. Het past ook prima bij de klassiekere gebouwen die er nu al staan, zoals het Thomashuis.”
De wijk krijgt ook een paar heuse ‘trekkers’. Zo komen er tussen de huizen klassieke villa’s te staan die veel weghebben van oude landhuizen uit de late 19e eeuw. “En er wordt met verschillende woonlagen gewerkt, waardoor de diversiteit van de wijk enorm is.”

Duurzaam
Onlangs ging in de regio het project ‘Klimaatbestendig Land van Cuijk’ van start. De ontwikkeling aan de Steenstraat-Zuid is één van de eerste plannen die worden opgenomen in dit project. Ronnes: “Er komt voldoende groen, met rijen bomen voor de schaduw en het verdampen van water, een hof om te recreëren en ‘groene’ parkeerplaatsen. Daarnaast wordeen wadi’s aangelegd voor bovengrondse waterberging. Het wordt echt in alles een duurzaam project dat past in de eisen van deze tijd, met meer en hevigere regenbuien en de roep om aanpassingen om ‘hittestress’ (minder snelle afkoeling, red.) in verstedelijke gebieden tegen te gaan.”
Volgens Ronnes wordt aan de Steenstraat-Zuid ook naar behoefte gebouwd. “Er komen woningen in alle categorieën en prijsklassen”, verzekert de wethouder. “Daarbij vergeten we ook starters en sociale huurwoningmarkt niet.”

[image=304031]

[image=304030]

[image=304029]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant