Wethouder Joost Hendriks in de Escapecaravan: "Het is erg confronterend om te ervaren waar
laaggeletterden dagelijks tegenaan
lopen." (Foto: SK-Media).
Wethouder Joost Hendriks in de Escapecaravan: "Het is erg confronterend om te ervaren waar laaggeletterden dagelijks tegenaan lopen." (Foto: SK-Media). Foto: Persbureau SK-Media

Leerzame Escapecaravan frustreert en confronteert

Algemeen 467 keer gelezen

CUIJK | In Nederland alleen hebben 2,5 miljoen mensen moeite met goed lezen, schrijven of rekenen. In onze regio komt dit neer op ongeveer 15% van de volwassenen. Om stil te staan bij laaggeletterdheid is het donderdag 8 september wereldalfabetiseringsdag. Van 8 tot en met 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven, samen met gemeenten en organisaties, de Week van Lezen en Schrijven. Ook gemeente Land van Cuijk doet mee en is zelfs al enkele dagen eerder van start gegaan, tijdens Cultuur aan de Maas.

Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om laaggeletterd te zijn. Daarom stond zondag op het Louis Jansenplein in Cuijk de Escapecaravan. In het kampeervoertuig moesten bezoekers verschillende uitdaging voltooien om zo te kunnen ‘ontsnappen’. Deze uitdagingen waren zodanig vormgegeven dat ze het gevoel van laaggeletterdheid nabootsten.

Wethouder Joost Hendriks stapte ook de caravan binnen. “Ik hoop dat ik er nog uitkom,” zei hij terwijl hij de deur openzwaaide. Hij voltooide de uitdaging maar noemde het “erg confronterend en frustrerend.” Hendriks: “Je ervaart dat je geschreven instructies niet goed begrijpt of kan volgen, terwijl je juist verder wil met de opdracht. Door woorden die ontbreken en lange, moeilijk leesbare zinnen krijg je echt inzicht in wat iemand die moeite heeft met lezen en schrijven ervaart. Ik ben zelf al wat langer met het thema bezig, maar voor mensen die nog weinig beeld hebben bij de problematiek is dit een aanrader!’

Voorleesuurtjes
Om de kans op moeite met lezen en schrijven te minimaliseren wordt aangeraden om al vanaf jonge leeftijd bezig te zijn met taal. Dit door bijvoorbeeld te luisteren naar liedjes of verhaaltjes. Met deze insteek organiseert de bibliotheek een speciaal voorleesuurtje op donderdag 8 september. Baby’s en peuters kunnen van 15:30 tot 16:30 uur luisteren naar leuke verhaaltjes in de bibliotheken van Gennep, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Anthonis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant