Schouwburg Cuijk.
Schouwburg Cuijk. Foto: Schouwburg Cuijk
INGEZONDEN

‘Communicatie met gemeenschap ondergeschikt aan wensen bestuur Schouwburg en Biblio+’

Ingezonden 701 keer gelezen

Het is juli 2013 wanneer Architect Wim Kol een bevlogen interview geeft over zijn laatste project: de vernieuwbouw (een woord van Wim Kol) van de Schouwburg in Cuijk. Kijk het gerust eens terug op YouTube.

De opdracht destijds was het maken van het ontwerp voor de vernieuwbouw van de bestaande Schouwburg, met -vooral - behoud van het karakter van de foyer. Een karakter dat Wim Kol in de toenmalige foyer met zijn vormgeving had ingebouwd en wat inmiddels volgens de toenmalige directie en bestuur ‘een icoon was geworden’.

In het interview van 2013 gaf Wim Kol bloot dat hij het ontzettend belangrijk vond dat er ‘niets gesloopt werd’ en dat ‘de oude architectuur (De Bossche School) recht aan werd gedaan’. Hij verklaart in het interview dat het de ‘nadrukkelijke wens van het bestuur was om de voorkant te ontwerpen met het beeld: ‘hier zijn wij’. De toren kijkt over de schouder richting het Fraterhuis. Volgens Wim Kol is het probleem met verbouwingen al snel dat het oude gebouw er wat zielig bij komt te staan en niet aansluit bij de nieuwbouw.

Als laatste interessante punt haalt Wim Kol in het interview aan dat tijdens de vernieuwbouwing ‘communiceren met de gemeenschap van Cuijk’ en het verplaatsen naar de gedachten van gebruikers, een cruciale rol heeft gespeeld. ‘Hoe maak ik het voor de mensen interessant, mooi en vooral bruikbaar. Bijna belangrijker dan het proces’, is wat hij er letterlijk over uitspreekt.

Het interview terugkijkend is het bijna om mistroostig van te worden in wat voor schril contrast die vernieuwbouwing destijds, met het voorgenomen plan van 2022 staat. De gemeenschap is niet gehoord, er is niet op de kosten gelet, het oude karakter is ondergeschikt aan de nieuwe functionaliteit, er wordt gemeenschapsgeld verkwanseld en van verplaatsen naar de gedachtegang van gebruikers is al helemaal geen sprake. De voorgevel, ramen en deuren waarover zo ontzettend goed is nagedacht, worden - terwijl in perfecte staat - gesloopt. De hele indeling van de Schouwburg gaat op zijn kop, boeken komen her en der door het gebouw, al dan niet via omwegen te bereiken via trap of lift. Wat moeten gebruikers straks toch een moeite doen om een boek uit te zoeken. Zo anders is het nu geregeld aan de Kaneelstraat. Over mindervaliden wordt met geen woord gerept; ach, er wordt toch een lift gebouwd? Dat onbezorgd met een scootmobiel of rollator zelf de bibliotheek inrijden en door de brede gangpaden op zoek gaan naar een boek er straks niet meer in zit, daar wordt niet over gesproken. Om nog maar te zwijgen over de moeite en kosten die in elk groot evenement gaan zitten. De boeken moeten tenslotte tijdens carnaval of een ander groot evenement niet worden beschadigd en flink worden beschermd.

Tot zover dus de visie van Wim Kol, de oorspronkelijk architect, om vooral en bovenal de gemeenschap te betrekken en naar gebruikersbehoeften te kijken. Dat is nu allemaal ondergeschikt aan het grote onuitgesproken: er moet meer reuring komen in de Schouwburg, waar al een miljoen per jaar aan gemeenschapsgeld wordt ingestoken.

Dat gemeenschapsgeld, dat kan maar 1x uitgegeven worden. Er zijn zoveel andere initiatieven, ook buiten de kern Cuijk, in onze nieuwe, veel grotere gemeente. Initiatieven waar de gemeente Land van Cuijk straks wellicht wel ‘nee’ op moet verkopen, omdat het geld al is uitgegeven aan dit plan. U kunt zich daar tegen uitspreken, via een petitie.

Laten we hopen dat er verstandige beslissingen vallen de komende periode.

Sanne Claassen- van Daal, Haps

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant