Schouwburg Cuijk.
Schouwburg Cuijk. Foto: Martijn Schwillens
INGEZONDEN

‘Bibliotheek naar Schouwburg Cuijk: goed verhaal’

Algemeen 731 keer gelezen

Is het mogelijk om de bibliotheek onder te brengen in de Cuijkse schouwburg? De opdracht om dit uit te zoeken kreeg het college van B en W van de Cuijkse gemeenteraad. Het antwoord van het college is nu positief.

Een bibliotheek is al lang veel meer dan alleen een plek om boeken te lenen. Het is een plek om elkaar te ontmoeten, even binnen te lopen en onder genot van een kopje koffie een tijdschrift of een krant te lezen. Een cursus te volgen, rustig te werken of studeren. Te worden geholpen met moeilijke brieven, e-mails of het gebruik van computer en internet. De bibliotheek heeft een informatiepunt waar je terecht kunt wanneer je op zoek bent naar informatie of hulp om iets te regelen met de overheid wat steeds vaker via de computer gaat. Ook voor niet leden van de bibliotheek! Door deze veranderende rol heeft de bibliotheek steeds vaker meer ruimte(s) nodig en is het heel belangrijk dat nog veel meer mensen de bibliotheek weten te vinden.

En laten we nu midden in het centrum van Cuijk een prachtige schouwburg hebben die overdag grotendeels leeg staat. Waarvan we willen dat dit een “huiskamer” voor onze inwoners wordt. Die grenst een het gezellige horecaplein van de Maasstraat. Hoe mooi is het dat hier met de komst van de bibliotheek nog meer levendigheid en cultuuraanbod komt. Parkeergelegenheid genoeg direct achter de schouwburg, aan de Maaskade en invalideparkeerplaatsen in de buurt van de ingang.

En ja, er is een verbouwing nodig om de bibliotheek een hele mooie plek te geven en voor iedereen goed toegankelijk te maken. En er voor te zorgen dat alle activiteiten en feesten zoals de Cuijkse carnaval gewoon in de schouwburg door kunnen gaan. Daar wordt rekening mee gehouden.

De schouwburg wordt meer gebruikt, de bibliotheek wordt nog makkelijker vindbaar, ook voor spontane bezoekjes voor informatie en het centrum van Cuijk wordt levendiger doordat het er meer mensen komen.

Win, win, win en nog eens win. Voor bibliotheek, schouwburg, het centrum van Cuijk en daarmee als allerbelangrijkste ook voor onze inwoners.

Mariëlle van Zuilen, Gemeenteraadslid D66 Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant