De politie en brandweer onderzoeken een autobrandje aan de Anthonie van Dijckstraat.
De politie en brandweer onderzoeken een autobrandje aan de Anthonie van Dijckstraat.

Burgemeester praat met wijk over branden: ‘Je kunt niet een hele wijk dichtgooien met allemaal camera’s’

Algemeen 731 keer gelezen

BOXMEER | Naar aanleiding van de maar liefst dertien brandjes die onlangs in Boxmeer Noord hebben gewoed, is er zondag 18 september een kleinschalige bijeenkomst georganiseerd in de Driewiek te Boxmeer. Samen met de veiligheidsadviseur van de gemeente Land van Cuijk en een wijkagent is waarnemend burgemeester Wim Hillenaar in gesprek gegaan met bewoners. Dit om de gemoederen in de buurt te peilen en om in te gaan op preventie. 

Volgens burgemeester Hillenaar zijn de mensen in de wijk behoorlijk bezorgd. Hij benoemt dat de brandjes in kwestie niet per se van enorme omvang waren, “maar als je ziet hoe geconcentreerd het is dan zijn die zorgen volledig terecht.” Hoewel er vele geruchten en vermoedens bestaan hamert burgemeester Hillenaar op het feit dat het politieonderzoek nog in volle gang is en dat er nog geen conclusies getrokken kunnen worden. 

Preventie vanuit de gemeente
In kleinschalige setting is de gemeente, samen met de politie het gesprek aangegaan met een aantal buurtbewoners die direct bij de branden betrokken waren. Hierbij is ingegaan op wat de gemeente en buurtbewoners zelf kunnen doen ter preventie. Vanuit de gemeente wordt er extra gepatrouilleerd. “Een surveillancewagen die al over het industrieterrein rijdt, gaat in de wijk extra lussen maken in de avond- en nachturen,” legt de burgemeester uit. Ook straatcoaches worden gevraagd binnen de reguliere tijd extra rondes te maken door de wijk. De gemeente gaat tevens kijken of gemeentelijke groenvoorzieningen die dicht bij schuren en schuttingen staan gesnoeid kunnen worden. Een aantal brandjes ontstonden in heggen dus snoeiwerk kan de kans op herhaling verkleinen.

Het ophangen van extra camera’s behoort niet tot de gemeentelijke preventieplannen. “Je kunt niet een hele wijk dichtgooien met allemaal camera’s,” vertelt de burgemeester. “Bij de Heeswijkse Kampen (waar in 2021 meermaals auto’s door vlammen werden verzwolgen) kon dat omdat je met één camera heel de wijk in beeld bracht. Hier gaat dat gewoonweg niet.” 

Wat kunnen inwoners zelf doen?
Burgemeester Hillenaar: “Maar als buurtbewoners zelf wel camera’s ophangen staan ze daar natuurlijk vrij in,” Men kan zelf ook veel doen om brandjes in de straat te voorkomen. “Mensen die hun hond uitlaten zien heel veel. En ook whatsappgroepen kunnen bijdragen. Maar denk ook aan verlichting, zeker in donkere achtergangetjes.” Het ophangen van een klein lampje met bewegingssensor kan al een groot verschil maken. Verder zijn het goed bijhouden van het groen in de tuin en het niet te vroeg aan de straat zetten van afval ook kleine ingrepen om brandstichting te voorkomen. In een brief aan de buurtbewoners benoemt de gemeente ook nog het eventueel oprichten van een buurtwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant