Otto de Kat
Otto de Kat

Otto de Kat, schrijver, met ‘Het uur van de olifant’ in bibliotheek Grave

Algemeen 540 keer gelezen

GRAVE | Het uur van de olifant is een meeslepend verhaal over twee oud-KNIL-officieren, Maxim en W.A., die in de zomer van 1909 de Atjeh-oorlog herbeleven. Een confronterend verhaal over een geschiedenis vanuit twee mensen belicht. De lezing is op initiatief van het Stadsmuseum Grave op maandag 26 september om acht uur in de bibliotheek van Grave. Kaarten zijn te verkrijgen via BiblioPlus.  

Op de achterflap van het boek staat: “Heimwee, weerzin, schuld en zelfs vormen van geluk, wie een stap in Indië heeft gezet, komt er niet meer van los. ‘De geur van een rijstveld, de zon over een kamp dat wakker wordt, iedere klank is er anders, iedere man en vrouw is er anders, Indië is totaal anders. We horen er niet, maar eenmaal daar geweest en je bent verloren.’ Maxim en W.A. zoeken een uitweg uit hun verleden. Maxims vrouw Roy ziet hoe de oorlog hem ziek maakt. W.A. heeft onder het pseudoniem Wekker een vernietigende reeks artikelen geschreven over de misdaden in Atjeh, en bracht Nederland in grote beroering”. Otto de Kat maakte in deze roman gebruik van de geschiedenis van zijn grootvader die KNIL-officier was en zwaargewond uit Atjeh is teruggekomen.

De romans van Otto de Kat (zeven inmiddels) zijn stuk voor stuk fijnzinnige relazen waarin een heden wordt geconfronteerd met een verleden. Die moeten met elkaar in het reine zien te komen. Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (Rotterdam, 1946). Hij studeerde theologie en Nederlands aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie werd hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland. In 1986 richtte hij Uitgeverij Balans op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant