<p>Schouwburg Cuijk.</p>

Schouwburg Cuijk.

(Foto: Schouwburg Cuijk)

Moet de bieb verhuizen? Cuijkenaren zeggen ‘nee’

  •   keer gelezen

CUIJK | Moet de Cuijkse bibliotheek wel of niet naar het gebouw van de schouwburg verhuizen? Als het aan de Cuijkenaren en andere inwoners van de gemeente ligt niet. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat een ruime meerderheid van de inwoners de plannen van het college niet ziet zitten. 

Weegt het hebben van alles onder één dak, en het vormen van een groot Cuijks cultuurhuis, op tegen de uitgaven die het vergt om de bibliotheek en de schouwburg in Cuijk samen te voegen? Volgens 70% van de 247 respondenten is dit geen goed plan. 57% beschouwt het zelfs als ‘zeer slecht’. Eén van de respondenten licht toe: “Slechtere toegankelijkheid vooral voor invaliden én ouderen.” Een ander vult aan: “De bieb wordt verdeeld over twee verdiepingen met steile trap. Met jonge kinderen niet te doen.” Deze respondent merkt ook op dat de bieb in deze situatie “veel te groot” zou worden en “gezelligheid mist.” Naast bereikbaarheid wordt ook het kostenplaatje veelvuldig genoemd als reden om de twee cultuurinstanties niet samen te voegen. “Compleet zinloze uitgave van gemeenschapsgeld”, “Geld weggooien” en “De schouwburg heeft genoeg geld gekost...om daar weer een smak belasting geld aan toe te voegen voor een verbouwing slaat nergens op,” klinkt het vanuit het ‘Nee’-kamp. 

Kostenefficiënt en cultuur samen brengen
De 19% van de respondenten ziet de verhuizing wél zitten, waarvan 13% het zelfs een ‘zeer goed idee’ vindt. Juist reductie van de kosten wordt meermaals als argument gegeven. “Gebouwen multifunctioneel gebruiken is goedkoper en efficiënt omgaan met gemeenschapsgelden,” meldt één van de inwoners. “je hoeft maar één pand te verwarmen,” aldus een ander.

Verder ziet het ‘ja’-kamp veel heil in de reuring die er door samenvoeging kan ontstaan. Het schouwburggebouw staat overdag veelal stil terwijl de bieb in de avonduren donker is. “Het biedt kansen voor de schouwburg,” merkt een ja-stemmer op. “Daar mag wel meer leven in de brouwerij zijn.” Een ander ziet in de fusie een mogelijkheid om cultuur ‘samen te brengen’. “Ik zie mijzelf bij de schouwburg meer binnenlopen om een boek uit te zoeken. Ik woon aan de Markt en de huidige bieb nodigt mij niet uit.”

Toekomst
Van de respondenten komt ruim een derde (35%) nooit in de Cuijkse bibliotheek. 62% geeft aan in het afgelopen jaar wel eens in de bieb te zijn geweest, waarvan 20% maandelijks en 14% zelfs elke week. Als de bibliotheek naar de schouwburg gaat verhuizen zal 33% procent van de respondenten minder vaak langskomen. 11% geeft juist aan vaker het boekenhuis te bezoeken. Voor 21% van de respondenten blijft de bezoekfrequentie gelijk.

Meer berichten