Afbeelding
Foto: JB MILLOT

Blik op de Italiaanse vioolcultuur door Holland Baroque

Algemeen 296 keer gelezen

CUIJK | De jonge sterviolist Théotime Langlois de Swarte begeeft zich met Holland Baroque in hoog-barokke wateren. Samen schitteren zij in een uitgelezen programma van ravissante Italiaanse concerti voor strijkers. De grootmeesters van de 18de-eeuwse Italiaanse vioolcultuur komen stuk voor stuk langs: Vivaldi, Valentini, Geminiani en Tartini. Op zaterdag 1 oktober te zien in de Sint Martinuskerk in Cuijk.

Pietro Locatelli woonde de laatste 35 jaar van zijn leven in Amsterdam en schreef daar in 1741 zijn concerto dat de bijnaam ‘Il pianto d’Arianna’ kreeg. Het stuk is een mini-opera zonder tekst, waarbij de soloviool de rol van de wanhopige Ariadne speelt. Na het vertrek van haar minnaar Theseus gaat ze door de verschillende stadia van rouw: ongeloof, woede en uiteindelijk berusting. 

Het vertellen van verhalen zit in de genen van zowel Locatelli als Théotime en Holland Baroque. De Franse Théotime maakt deel uit van de jongste generatie barokfanatiekelingen. Hij studeerde aan het Conservatoire National, werd door William Christie bij Les Arts Florissants ingelijfd en is evenveel thuis in Leclair, Fauré, Couperin als Schumann.

Holland Baroque heeft een bijzondere band met Cuijk. De twee artistiek leiders, Judith en Tineke Steenbrink, zijn opgegroeid in het Land van Cuijk en spelen daarom graag in de Cuijkse kerk. 

Zaterdag 1 oktober in Schouwburg Cuijk. Kaarten en informatie: schouwburgcuijk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant