Afbeelding

Sint Tunnis: snel bouwen op De Sprenkel

Wonen 56 keer gelezen
SINT ANTHONIS - Na een jarenlange impasse, lijkt er onder impulsen van de Dorpsraad Sint Tunnis eindelijk een start te worden gemaakt met woningbouw binnen bestemmingsplan Op de Beek en De Sprenkel in Sint Anthonis. Een informatieavond op 22 april moet de eerste bouwsteen worden naar wat de dorpsraad ‘Een moi Sint Tunnis’ noemt.

[image=304475]

“Tien jaar lang is er in ons dorp geen mogelijkheid geweest voor zelfbouwers. Met lede ogen hebben we moeten aanzien dat jongeren zijn vertrokken en elders zijn gaan wonen. Maar nu hebben we iets te bieden”, zegt voorzitter Jan van Raaij van de dorpsraad. Hij hoopt dat er nu een kentering komt. “Mensen zijn het vertrouwen kwijtgeraakt in de gemeente, hoe het in Sint Tunnis gegaan is”, met steeds veranderende plannen die gemeen hadden dat ze niet van de grond kwamen.”
Dat er nu schot in de zaak komt, is volgens hem te danken aan wat hij “het opknippen van bouwlocaties” noemt. Het plan Oelbroeck, dat deel uitmaakte van het bouwgebied, vraagt in tegenstelling tot Op de Beek en De Sprenkel meer tijd. “Door ze van elkaar los te koppelen kunnen we in Op de Beek en De Sprenkel snel aan de slag.” In eerste instantie zullen huizen verrijzen op De Sprenkel aan de Deken Molmanstraat, de voormalige locatie van de landbouwschool, later op de plek waar de Berg en Beekschool stond.
Het plan telt totaal 46 locaties, waarvan 26 op De Sprenkel. Er wordt gemikt op jongeren, ouderen en vrije bouwers. “Maar dat getal is niet hard, want het is een flexibel plan. Als het aangepast moet worden, kan dat”, aldus Van Raaij. Er is ruimte voor collectief bouwen in CPO-verband en SIR55-woningen, terwijl ook zelfbouwers op deze locatie terecht kunnen. Zo nodig komt er een loting. “En dan hopen we in september oktober te beginnen.”

Belangstelling
Actuele cijfers over de belangstelling om in Sint Anthonis te bouwen, heeft de dorpsraad niet. “Maar we weten wel dat er 40 é 45 mensen geïnteresseerd zijn.”
De dorpsraad is graag een katalysator, maar zal zelf geen actieve rol spelen in de CPO of SIR55-groepen. “Nee, dat is niet de bedoeling maar als er behoefte aan is, zullen we de bouwers wel ondersteunen”, zei Van Raaij. Er kan collectief worden gebouwd, maar ook wie alleen een huis wil bouwen kan terecht.
“Onze doelgroep is de jeugd en vooral jongeren die graag veel zelf willen doen aan de bouw”, zegt William Meulman over bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De architect uit Rijkevoort heeft met succes in diverse dorpen CPO van de grond getrokken. In Sint Anthonis, waar nu al 4 tot 5 mensen mee willen doen, is al een concrete stap gezet, mede om de provinciale subsidie (4.000 euro per woning) veilig te stellen. “Er is een bestuur gevormd en we zijn al naar de notaris geweest”, aldus Meulman.
Volgens Paul Verhoeven, zijn er momenteel 4 à 5 mensen die gezamenlijk SIR55 woningen willen bouwen. Het gaat veelal om vitale senioren, die in een levensloopbestendige bungalowachtige willen wonen. In principe zijn er op De Sprenkel 8 SIR55 woningen ingetekend. “Daar samen te bouwen kunnen wij ook profiteren van het schaalvoordeel.” Ook het inschakelen van plaatselijke ondernemers kan volgens William Meulman gunstig zijn, is zijn ervaring.

Bezwaar
“We willen niet dat het gebied jarenlang een bouwput wordt, die toezegging hebben we ook aan de buurt gedaan”, zegt Jan van Raaij. Daarom wordt eerst gebouwd op De Sprenkel, vervolgens op Op de Beek.
Hoewel het bestemmingplan is goedgekeurd, ligt er nog een bezwaar voor afhandeling bij de Raad van State. “Dat is bekend, maar we zijn in gesprek met deze mensen.” Van Raaij wijst er op dat ook zij akkoord zijn met de gekozen route. “Ze staan volledig achter ons plan van aanpak.”
Voor belangstellenden die in het plan Op de Beek en de Sprenkel een eigen huis willen bouwen, is er op 22 april een informatieavond met netwerkcafé in mfc Oelbroeck. De aanvang is 20.30 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant