Afbeelding

Eindelijk schot in de zaak bij privatisering

Algemeen 93 keer gelezen
SINT ANTHONIS - In meer dan tien jaar hebben achtereenvolgende portefeuillehouders Sportzaken in het gemeente bestuur van Sint Anthonis geworsteld met de privatisering van de sportaccommodaties, maar nu lijkt er dan toch eindelijk schot in de zaak te komen. Want nadat vorig jaar sportpark D’n Twist in Westerbeek werd geprivatiseerd, lijkt de gemeente nu de accommodatie van DSV aan de voetbalclub uit Sint Anthonis te kunnen worden overgedragen. Om een tussenbalans op te maken in het proces, wordt op maandag 13 april een opiniërende raadsvergadering gehouden.

[image=304528]

Niet dat kogel helemaal door de kerk is, nu de gemeenteraad 116.000 euro krediet beschikbaar heeft gesteld voor de hoogst noodzakelijke renovatie van de dertig jaar oude accommodatie op sportpark De Laan, want volgens DSV-voorzitter Jeroen Willems moeten nog ‘enkele hobbels’ worden genomen. Bovendien moeten de leden van DSV instemmen met het akkoord. Toch is Willems hoopvol gestemd over de uitkomst. Dat is ook wethouder Roos Aben (SAN), die namens de gemeente de privatisering handen en voeten moet geven. “Door deze stap te zetten, kan DSV op een verantwoorde manier aan het toekomstige bestuur overdragen.”

Pilots
In Westerbeek draagt Dorpscoöperatie ‘Samen 1 Westerbeek’ sinds vorig jaar 10 jaar zorg voor het beheer en onderhoud van het veld en de kleedkleedlokalen, een termijn die daarna in principe met 10 jaar wordt verlengd. Voor het herstel van de accommodatie kreeg de coöperatie eenmalig 30.000 euro van de gemeente, terwijl de gemeente een jaarlijkse bijdrage van 2.500 euro krijgt voor het onderhoud (inclusief velden en randgroen).
DSV krijgt van de gemeente 116.000 euro voor de renovatie van zes aftandse kleedlokalen, een scheidsrechtersruimte en een materialenberging. De gemeenteraad stelde dit krediet onlangs beschikbaar, onder voorwaarde dat de accommodatie in handen komt van DSV. De overeenkomst geldt voor 20 jaar. Het bedrag wordt pas toegekend, nadat de overeenkomst tussen de gemeente en de voetbalclub is teruggekoppeld naar de gemeenteraad. De vaste vergoeding voor het onderhoud, die in de overeenkomst met DSV is opgenomen, wil de wethouder nog niet bekend maken. “Niet elk veld is met elkaar te vergelijken”, waarmee de wethouder doelt op grotere kosten bij intensiever bespeelde velden.

Evaluatie
De privatisering van de accommodaties in Westerbeek en Sint Anthonis beschouwt de wethouder als pilot. Aben wil nu snel doorpakken. “Voor het vervolg hebben we afgesproken om samen op te trekken. Bovendien moeten we de uitspraken van de raad meenemen.” Om helder te krijgen hoe de gemeenteraad verder wil, is op 13 april de opiniërende raadsvergadering. Het moet uitgangspunten opleveren, zodat de wethouder verdere stappen kan zetten. “De raadsfracties hebben onlangs een bijeenkomst gehad met verenigingen. Die weten nu hoe de clubs er over denken.” De wethouder wijst er op dat lang geleden, toen de privatisering voor het eerst ter sprake kwam, de gemeenteraad als voorwaarde heeft gesteld dat alle zes voetbalclubs mee doen. Een verplichting tot privatisering is er echter tot nu toe niet.
Voortschrijdend inzicht roept de vraag op of alle clubs dit nu nog van harte willen. Vitale grote verenigingen als Constantia (Wanroij) en Excellent (Oploo) zullen de stap in principe wel willen zetten, maar de kleine zusterverenigingen SVS (Stevensbeek) en Menos (Landhorst) zouden wel eens kunnen twijfelen. De wethouder acht het niet denkbeeldig dat de gemeenteraad kiest voor ‘maatwerk’, maar wil er vooral niet op vooruit lopen. Ze wacht op de uitgangspunten van de gemeenteraad. “Wat de verenigingen zelf willen, zal moeten blijken uit de gesprekken die we met hen hebben. Wat mij betreft gaan we nog voor de zomer om tafel.”
Volgens de wethouder is er nog geen inventarisatie van wat de kosten zijn bij privatisering van de accommodaties van Constantia en de andere clubs. “Je draagt het goed over en als er herstel nodig is, zou dat geld kunnen kosten. Maar er is nergens zo’n situatie als bij DSV.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant