Afbeelding

Bestemmingsplan archeologie Grave

Politiek 27 keer gelezen
GRAVE - Was er eerst geen discussie over de archeologische waarde van de ondergrond in historisch Grave, des te meer discussie was er in de vergadering van de Commissie Ruimte van de Graafse gemeenteraad van dinsdagavond over hoe hiermee om te gaan.

Door Annelies Graafsma

[image=285763]

Ben Litjens (Keerpunt 2010) laat er geen gras over groeien. "Dit is een bureaucratisch monstrum! Onzin om de hele gemeente als archeologisch waardevol aanwijzen. Neem Escharen; daar is de afgelopen decennia van alles gebouwd en niets gevonden. Waarom mensen dan weer met nieuwe regels en kosten confronteren?"
Wethouder Daandels reageert kalm. Hij is geen voorstander 'van hinderen van burgers als er gegraven moet worden', maar het Verdrag van Malta bepaalt dat er in Europa meer aandacht moet zijn voor archeologische waarde van de ondergrond. Om zorgvuldig en afgewogen beleid te kunnen voeren heeft de gemeente Grave samen met andere regiogemeenten een extern adviesbureau in de arm genomen. Dit heeft een ‘paraplunota’ opgeleverd die antwoord geeft op de vraag wanneer er wel en wanneer er geen archeologisch onderzoek gedaan moet worden.

Hoe gaat Grave om met wat in de grond zit?
Op de vraag van mevrouw Schuts of het nieuwe beleidskader een verzwaring van de huidige normen met zich meebrengt, antwoordt de wethouder dat dit inderdaad het geval is.
Even raakt de discussie aan de kern: hoe omzichtig willen wij in Grave met onze bodem omgaan? Reijnen (Trots Land van Cuijk) stelt zich op het standpunt dat een perceel dat al eens onderzocht is bij volgende bouwplannen niet opnieuw archeologisch getoetst moet worden. Hij vindt de wethouder aan zijn zijde. Andere fracties stellen zich genuanceerder op. Eigenhuijsen (Lijst Eigenhuijsen): "Juist in een archeologische rijke gemeente als Grave is het vrijgeven van de bodem van het maaiveld tot een diepte van een halve meter risicovol." De VVD (Rob Bannink) sluit hierop aan. Hij zou liever ook kijken naar wat archeologische relevante deelgebieden zijn.
Het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gezegd.
In de komende raadsvergadering wil de Graafse raad er opnieuw over discussiëren. Het vinden van de balans tussen het beschermen van wat archeologisch waardevol is en het voorkomen dat burgers onnodig gehinderd worden of onnodig op kosten gejaagd worden, zal dan opnieuw het thema zijn.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant