Afbeelding

Wat zegt Manifest over toekomst Land van Cuijk?

Politiek 184 keer gelezen
LAND VAN CUIJK - De vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben gisteravond in Catharinahof in Grave hun handtekening gezet onder een nieuw manifest over verder intensivering van de regionale samenwerking. De gemeenteraden en -besturen kwamen er bijeen voor de vijfde raadsconferentie.

Door Martijn Schwillens

[image=292514]

De gemeenten Cuijk, Boxmeer, Grave, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert werken op bepaalde beleidsterreinen, zoals toerisme en recreatie, economie, AgroFood, al samen. Het manifest vormt een leidraad voor de toekomst. In het Manifest Land van Cuijk 2015 staat onder meer dat de strategische positie van de regio over vier jaar 'sterker moet zijn'. Dus mét Sint Anthonis. Die gemeente haalde afgelopen week de woede op de hals van de andere vier toen een notitie, waaruit bleek dat Sint Anthonis liever inzet op (meer) autonomie, via De Gelderlander uitlekte. Er volgde ook nog een extra raadsvergadering en de gemeente dreigde eveneens om met een amendement op het Manifest te komen. Uiteindelijk bleek dat de soep niet zo heet gegeten werd en volgde toch 'gewoon' een handtekening onder het nieuwe regionale visiedocument.

Op scherp
Duidelijk is dat de uitspatting van Sint Anthonis de samenwerking tussen de vijf gemeenten verder op scherp zet, want ook in Mill en Sint Hubert en Grave klinken al langer stemmen die pleiten voor meer autonomie. Het woord 'herindeling' lijkt zodoende bewust niet opgenomen in het nieuwe manifest, waarin wel wordt gepleit voor 'intensivering dan wel uitbreiding van de huidige (ambtelijke) samenwerking'. Het kiften onderling heeft ongetwijfeld slapende honden wakker gemaakt in het provinciehuis. 'Den Bosch', in de persoon van gedeputeerde Bert Pauli, heeft al vaker gezegd dat het Land van Cuijk meer moet samenwerken dan wel in de toekomst uit één of twee gemeenten moet bestaan. Een gedwongen fusie is nog nimmer aan de orde geweest, maar behouden de vijf gemeenten ook de regie als één van de vijf de genoemde 'intensivering dan wel uitbreiding' verder dreigt te ondermijnen? Wordt vervolgd.

Meer over het Manifest Land van Cuijk 2015 in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 21 april.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant