Afbeelding

In de rol van een VN-ambassadeur

Onderwijs 28 keer gelezen
STEVENSBEEK - Zes leerlingen van Metameer bezochten de Model United Nations (MUN) in Istanbul. Tijdens hun vijfdaags bezoek aan het Robert College kropen zij in de huid van een VN-ambassadeur. De MUN is een simulatie van een Verenigde Naties Conferentie voor middelbare scholieren. Deelnemers uit de hele wereld doen hieraan mee. Een onvergetelijke en ook nuttige ervaring voor de havo- en vwo-leerlingen van Metameer.

[image=305631]

De leerlingen die aan de MUN meedoen gaan ‘all the way’: ze gaan strak in pak, dragen ID-badges en ervaren hoe het er in het echt bij de VN aan toegaat. De leerlingen van Metameer vormden samen de delegatie Duitsland. Elke leerling is ingedeeld in een commissie, waarin zij resoluties voorbereiden rondom het thema terrorisme. De commissies moeten bij elkaar lobbyen voor steun en ze kunnen wijzigingen indienen. Uiteindelijk worden de resoluties ingediend in een ‘General Assemblee’, het dagelijks parlement binnen de VN. Het voeren van dit debat gaat volgens de formele regels die gelden bij deze internationale organisatie. Bijvoorbeeld, sprekers voeren altijd het woord via de voorzitter en spreken nooit een VN-ambassadeur rechtstreeks aan.

Internationale ervaring
Metameer biedt leerlingen op verschillende manieren kansen internationale ervaring op te doen. Met de MUN-conferentie vervullen leerlingen van het tweetalig onderwijs in Stevensbeek hun internationale stage op Metameer. Die stage kunnen zij ook op het Doga College in Istanbul doen. In principe regelen de leerlingen alles zelf en mogen zij ook op eigen initiatief een bedrijf benaderen. Deze stage-ervaring en de internationale contacten staan goed op hun cv. Joris Bergman (17) uit Ledeacker kreeg na zijn deelname aan de MUN zelfs uitnodigingen om aan andere conferenties deel te nemen. “Het was heel gezellig. Ik heb echt iets praktisch gedaan en ervan geleerd. Je ontmoet veel mensen uit andere landen. Je bent een weekje weg van huis. Jammer alleen dat het zo’n druk programma is. Ik had best meer tijd door willen brengen met de anderen. Maar daar was gewoon geen tijd voor.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant