Afbeelding

Roolvink over Visio: 'Hebben goud in handen!'

Politiek 26 keer gelezen
GRAVE | De schetsen voor een toekomstvisie op het Visioterrein zijn in de volle breedte in gemeentebijlage van De Maas Driehoek van vorige week gepubliceerd. Alle tekeningen zijn digitaal in te zien op de themapagina ‘Visioterrein’ als onderdeel van ‘Op weg naar 2025’. De toekomstvisie wordt op 7 juli in de gemeenteraad van Grave vastgesteld.

Door Annelies Graafsma

[image=237911]

“2025, zo lang gaat het ontwikkelen niet duren.” Aan het woord is burgemeester Lex Roolvink, portefeuillehouder voor het project Visio. ‘Met de sloop van de huidige gebouwen beginnen we al direct na de zomer’. In een gesprek verwoordt Roolvink zijn ambities voor historisch Grave. Hij nodigt betrokken burgers nadrukkelijk uit om mee te praten. “Iedereen kan met suggesties komen, per mail, spreekuur, inspreken, alle reacties worden meegenomen tot 7 juli”, benadrukt de burgemeester.

Trots op mogelijkheden
Roolvink is zichtbaar trots op de mogelijkheden die de aankoop van het Visioterrein biedt. “We hadden de kans om het terrein te kopen, die kans krijg je maar eenmaal. We zetten nu een visie neer en de komende jaren werken we toe naar de uitvoering, we hebben goud in handen.” Eerder zijn drie scenario’s gepresenteerd. Er is veel op gereageerd. Alle elementen zijn samengevoegd tot een integrale visie met als werktitel is ‘Werken aan de vesting’. Het verleggen van de Elisabethstraat (provinciale weg van Cuijk naar Grave, red.) is voor Roolvink een must. “De vestingstad moet weer een eenheid worden. Het buitenwerk (Ravelijn) met de gracht wordt opnieuw met de stad Grave verbonden. In deze vernieuwde binnenstad komt de historie terug. Een drukke weg past niet in dit plaatje. Natuurlijk zal er nog veel water door de Raam moeten vloeien; we praten nu niet over de details, maar over een ontwikkelrichting. Ik geloof helemaal in deze visie, maar een visie zonder actie is een droom. Ik heb destijds echt gekozen voor Grave omdat de historie mij aanspreekt en nu kunnen we de historie terugbrengen in de stad."
Hij vervolgt: "Volgend jaar zomer ligt er puin op het Visio-terrein. De gebouwen worden gesloopt. Het puin laten we liggen omdat we nog niet weten wat we gaan doen. We kunnen het misschien weer gebruiken. Koper, asbest, hout en glas verwijdert het sloopbedrijf. Om de huidige gebouwen worden tijdens de sloop afzettingen geplaatst. Na de sloop is het terrein toegankelijk voor bewoners en bezoekers. Dit roept natuurlijk wel meteen de vraag op hoe het terrein moet worden onderhouden; nu al zien omwonenden dat er minder aandacht van Visio is en we hebben hier zeker oog voor."
Er zijn beperkende factoren, denk aan geld. Roolvink: "We hebben kostendragers nodig, activiteiten die geld opleveren. We kunnen op het terrein bouwen maar we kunnen er ook meer of minder park van maken en gefaseerd werken aan de ontwikkeling. Het waterschap wil participeren om de blauwalg in de binnengracht aan de Lovendaalsingel tegen te gaan. De provincie is nu al betrokken. De provincie kan het geld dat nu in het onderhoud van de Elisabethstraat wordt gestopt anders inzetten. Daarnaast hebben we bijdragen van fondsen en andere subsidies nodig."

Eindbeeld
Grave heeft sinds de eerste stadsvernieuwingsprojecten steeds een hoog kwalitatief eindbeeld voor ogen gehad. Zo is in het verleden gewerkt met bijvoorbeeld Ralph Erskine voor de nieuwbouw Infirmerie, Jo Crepain voor het Hart van Grave en Erick van Egeraat voor de herontwikkeling van het busstation. De vraag wie voor het Visioterrein architect wordt is nog niet aan de orde, laat staan beantwoord. "Een zaak is al wel duidelijk", zegt burgemeester Roolvink. "Hier komt kwaliteit!"
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant