Afbeelding

Expo 'Het kasteel van de ziel' in St Agatha

Religie 154 keer gelezen
SINT AGATHA - ‘Het kasteel van de ziel’, dat is de titel van een expositie over Teresa van Avila die vanaf vrijdag 1 mei tot oktober is te zien in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha.

Teresa werd in 1515 in de Spaanse stad Avila geboren. Op 20-jarige leeftijd treedt ze in bij de Karmelietessen. Ze leeft in een groot klooster met veel zusters en veel afleiding. In 1554 komt er een ommekeer in haar leven als ze kijkt naar een beeldje van een lijdende Christus. Ze zet zich in voor een hervorming van de Karmelorde en keert terug naar de eenvoud van de oorspronkelijke kloosterregel. In 1562 sticht ze het eerste hervormde klooster, een kleine gemeenschap van van Karmelietessen die zich toelegt op beschouwend gebed. Er zullen nog 17 kloosters volgen. In samenwerking met Johannes van het Kruis zorgt ze ook voor hervormde Karmelietenkloosters. Teresa sterft in 1582.
De tentoonstelling ter gelegenheid van haar 500ste geboortejaar wordt op vrijdag 1 mei feestelijk geopend met een speciale bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst die om 15.00 uur begint zijn er bijdragen van zr. Lucia van Steensel OCD, zr. Anne Marie Bos O.Carm., Anna Kalkman en Frans Vervooren OCD. Chris Fictoor introduceert het lied ‘Van u ben ik’ en Anna Rijken geeft een toelichting op de glas-in-lood raam. Na deze bijdragen wordt de tentoonstelling geopend
Belangstellenden kunnen de tentoonstelling bekijken in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven aan de Kloosterlaan 24 in Sint Agatha. Open op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag, telkens van 13.00 tot 17.00 uur. Voor informatie over de opening bel (0485) 31 10 07. Zie ook http://www.erfgoedkloosterleven.nl.

[image=306337]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant