Afbeelding

Cuijk geeft 6 ton subsidie aan Schouwburg

Politiek 48 keer gelezen
CUIJK | De gemeente Cuijk verstrekt de Schouwburg Cuijk tot en met medio 2018 een budgetsubsidie van 640.500 euro per theaterseizoen. Deze subsidie is bedoeld om theatervoorstellingen en concerten mogelijk te maken die anders mogelijkerwijs niet naar het Cuijkse theater gehaald hadden kunnen worden of slechts tegen een zeer hoge entreeprijs. “Wij zijn van mening dat dit bedrag een reële bijdrage is voor de Schouwburg om de exploitatie rond te krijgen”, aldus wethouder Jos Nielen.

Door Martijn Schwillens

[image=304042]

Andere inkomsten moet de Schouwburg uit entree- en horecainkomsten, giften en aanvullende subsidies halen. Een budgetsubsidie voor de Cuijkse schouwburg, die in september na een grondige verbouwing officieel wordt geopend, is overigens niet nieuw, want ook in het verleden kon het theater daarop rekenen. Het ‘benodigde’ bedrag is nu opgehoogd naar 640.500 euro en wordt jaarlijks geindexeerd. “Dat is niet alleen een streefbedrag; de Schouwburg moet het daar ook echt mee doen”, legt Nielen uit. Overige tekorten zal de Schouwburg dus zelf af moeten dekken. “Maar uiteraard gaan we tijdig evalueren om te bekijken of de budgetsubsidie afdoende is of dat het juist ook met wat minder kan.”
Desgevraagd laat Nielen weten dat de Schouwburg ‘over minimale eigen reserves en eigen vermogen’ beschikt. De subsidie is echter noodzakelijk om een programmering met een omvang zoals-ie deze week is gepresenteerd mogelijk te maken.

Voorwaarden
De gemeente Cuijk, tevens eigenaar van de Schouwburg, heeft een aantal voorwaarden verbonden aan de budgetsubsidie. Zo dient het aantal professionele voorstellingen in de Schouwburg minimaal 100 per jaar te zijn en moet het theater ‘met een professionele programmering voor breed publiek’ tenminste 35.000 bezoekers per jaar trekken. Ook moet de Schouwburg een plek zijn voor lokale (culturele en maatschappelijke) evenementen en verenigingen.
De gemeenteraad van Cuijk moet het subsidievoorstel nog formeel goedkeuren.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant