Afbeelding

'Handhaving bij nertsenfarm Haps niet mogelijk'

Politiek 175 keer gelezen
HAPS/DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) kan niet handhaven op het maximaal aantal dieren bij de nertsenfokkerij in Haps. Dat antwoordt staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) op vragen van partijgenoot en Kamerlid Tjeerd Van Dekken. Die was met een stapel vragen gekomen nadat de Cuijkse gemeenteraad vorige maand instemde met uitbreiding van de nertsenfokkerij aan de Straatkantseweg.

De uitbreiding betreft weliswaar alleen ruimtes en niet dieren (de nertsenfarm van Jan Franssen heeft al het maximaal toegestane aantal van 5.000 moederdieren, red.), maar doordat de de Wet verbod pelsdierhouderij door een gerechtelijke uitspraak buiten werking is gesteld, kunnen nieuwe ruimten wel worden opgevuld met nertsen. "Maar handelen in strijd met de Wet verbod pelsdierhouderij, bijvoorbeeld door het uitbreiden, is echter op eigen risico. Er loopt immers nog een hoger beroepsprocedure", aldus Dijksma.
Omdat de fokkerij voldoet aan alle voorwaarden en wetten, stemde de gemeenteraad van Cuijk op maandag 20 april in met het bestemmingsplan dat uitbreiding mogelijk maakt. Nadat de toezegging werd gedaan dat het aantal van 5.000 (moeder)dieren niet overschreden zal worden, stemde de raad in meerderheid in. Omwondenden van de Hapse nertsenfarm vrezen echter voor extra stankoverlast.

Hoger beroep
Wanneer het gerechtshof uitspraak zal doen over de in 2013 buiten werking gestelde Wet is nog niet bekend. Er is nog geen zittingsdatum ingepland.

[image=146697]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant