Afbeelding

Overschot Boxmeer: ruim 1,4 miljoen euro

Politiek 49 keer gelezen
BOXMEER - Jaarlijks behandelt de gemeenteraad van Boxmeer voor het zomerreces een drietal financiële documenten uit de planning & controlecyclus. Deze behandeling vindt plaats in de raadsvergadering van donderdag 2 juli.

[image=302206]

De jaarrekening 2014 van de gemeente Boxmeer sluit met een overschot van 1.46 miljoen euro. Belangrijkste meevallers waren lagere onderhoudskosten gemeentelijke accommodaties, lagere kosten Wet Maatschappelijke Ondersteuning, lagere kosten uitvoering Wet Werk en Bijstand, een hogere uitkering uit het Gemeentefonds en lagere personeelskosten gemeentelijke organisatie. Door de verslechterde economische marktomstandigheden moest voor 662.000 euro aan gecalculeerde verliezen in de grondexploitatie afgedekt worden en is de voorziening dubieuze debiteuren verhoogd met 154.000 euro. Ook moest op basis van de voorschriften een bedrag van 109.000 euro gestort worden in de voorziening pensioenen (oud-)bestuurders.
De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening 2014.
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor een gedeelte van overschot tot een bedrag van 444.528 euro over te hevelen naar het dienstjaar 2015 om verplichtingen uit 2014 af te dekken. Daarnaast wordt een bedrag van 160.000 euro gestort in een voorziening ter afdekking van contractuele verplichtingen. Voorgesteld wordt het restant ad 859.598 euro te storten in de algemene reserve.

Begrotingsbijstelling 2015
Via de 1e Algemene Bijstelling wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het door de raad vastgestelde beleid en de hieraan gekoppelde middelen van het dienstjaar 2015. Belangrijke conclusies:
- De begroting 2015 ligt op koers met per saldo een negatieve afwijking van 465.667 euro. Belangrijkste mutaties zijn een hoger nadeel op het beleidsveld Inkomensvoorziening en het beleidsveld Werk en Activering. Ook wordt een lagere opbrengst leges Burgerzaken verwacht;
- De inhoudelijke implementatie van de nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, werk en zorg verloopt volgens de vastgestelde plannen en planning, echter op basis van de huidige gegevens kan nog geen inschatting worden gegeven van het budgettaire effect.

Kadernota 2015
In de Kadernota 2015 wordt een eerste doorkijk gegeven naar de begrotingsjaren 2016-2019. Voor de financiële positie van de gemeente Boxmeer betekent dit een redelijk stabiele situatie. De omvang en complexiteit van het gemeentelijk takenpakket wordt echter steeds groter. De wettelijke eisen aan de uitvoering nemen toe en vereisen meer deskundigheid. Het budget neemt echter niet in dezelfde verhouding toe. Het college van B en W is van mening dat dit niet ten koste mag gaan van de door ons geleverde diensten.
De financiële speerpunten, zoals vorig jaar geformuleerd, blijven in dit meerjarenperspectief actueel. Uitgangspunt blijft een sluitend meerjarenperspectief met een versterking van de reservepositie, een verlaging van de schuldenpositie en een stijging van de belastingdruk in lijn met de inflatie. Risico’s, met name in de grondexploitaties, worden beheerst en verkleind. Onzekerheid bestaat nog over de uitkering die de gemeente Boxmeer komende jaren ontvangt uit het Gemeentefonds.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant