Afbeelding

Drukte bij bouwhistorische wandeling Grave

Kunst en cultuur 75 keer gelezen
GRAVE - De bouwhistorische wandeling die afgelopen zondag werd gehouden in het oude stadscentrum van Grave, is een enorm succes geworden. Op zoveel belangstellenden voor de architectuurwandeling had het Graafs Museum in ieder geval niet gerekend. “Buiten verwachting!”, zegt bestuurslid Eva Eigenhuysen.

[image=266922]

Concrete aanleiding voor de rondwandeling is de tentoonstelling over architect Jan de Jong, een van de belangrijkste architecten van de Bossche School die onder andere bouwde in de Gasthuisstraat en in de Hoofschestraat in Grave. Drs. Frank Haans (1960), leidt de wandeling. Rode draad is de bouwkundige geschiedenis van Grave. Haans studeerde kunstgeschiedenis en archeologie in Nijmegen en bouwhistorie en restauratie in Delft. Hij maakte er zijn vak van en woont in Grave.

'Geschiedenis aflezen'
Frank Haans vertelt: “Aan gebouwen kun je de geschiedenis van de stad aflezen. Materiaalgebruik en vormgeving; het zegt iets over hoe en onder welke omstandigheden er geleefd is. Voor restauratiewerkzaamheden is dit belangrijk. Ik laat mensen daar graag mee in aanraking komen.” In zijn wandeling op zondag 12 januari nam Frank Haans ongeveer 80 mensen mee in de (bouw)geschiedenis van Grave. Voor de Elisabethkerk aan de markt neemt hij vanaf het stadhuis het woord: ‘de Elisabeth verbeeldt de rampen die een stad overleeft. Rampen zijn er in overvloed geweest evenals armoede en Grave is weinig bespaard gebleven. Dat is reden dat er in vergelijking met andere vestingstadjes veel verloren is gegaan”. Haans “de oudste resten zitten vaak in de kelders of in een muur tussen twee huizen, daar heeft een huis vaak het minst te lijden.” Het is duidelijk dat hier iemand spreekt die de bouwhistorie toegankelijk en boeiend kan uitleggen.
Frank Haans schreef tal van artikelen en boeken over architectuur en bouwhistorie, onder meer over Arnhem, Nijmegen, neogotiek in Nederland en over de kerk van Britsum. Het Graafs Museum heeft met de wandeling een goede start gemaakt met hun plannen voor 2014. Op zondag 2 februari is er om 14.00 uur een architectuurlezing (Bossche School) door Hans van de Laan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant