Afbeelding

‘Maatwerk’ bij privatisering sportparken

Politiek 58 keer gelezen
SINT ANTHONIS – Dat de privatisering van de sportaccommodaties in de gemeente Sint Anthonis een zaak van de lange adem is, dat is een open deur, maar op dood spoor zit het proces volgens wethouder Roos Aben allerminst. Bovendien noemde het college de privatisering in de jongste Bestuursrapportage als mogelijkheid tot ‘Areaalverkleining’ (lees kostenbesparing).

“Het is een proces van horten en stoten. Het staat niet elke week op de agenda, maar we zijn er zeker mee bezig. Sterker nog, volgende week behandelen we in het college het voorstel voor de overdracht van het sportveld met gebouwen aan de dorpscoöperatie in Westerbeek.”

[image=267216]

Pilots
De gemeente Sint Anthonis telt zes voetbalaccommodaties en drie tenniscomplexen. De privatisering is gericht op de velden en kleedruimten. De kantines zijn in alle gevallen al eigendom van de verenigingen.
De privatisering van het kleinschalige sportcomplex in Westerbeek is één van de twee overdrachten die als pilot naar voren zijn geschoven. De tweede pilot betreft de privatisering van zes van de tien kleedlokalen van DSV. De overige vier lokalen had de voetbalclub uit Sint Anthonis al voor eigen rekening gebouwd. De wethouder zegt dat het college staat voor redelijkheid maar niet dat het neerkomt op invullen van ‘wensenlijstjes’. “We moeten komen tot een compromis. Twee partijen moeten het samen eens worden.” Een vereniging die voor privatisering kiest, moet het beheer en onderhoud van de accommodatie zelf organiseren. “We hebben zoveel gemotiveerde mensen in de dorpen. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Maatwerk
Roos Aben is na Harry van Heijster, Pierre Bos, Jeroen Willems en Wouter Bollen de vijfde wethouder die zich sinds 2004 met de privatisering bezig houdt. “Er zijn al heel veel gesprekken geweest, maar de ervaring leert dat het meer jaren duurt.”
Zette Jeroen Willems in 2011 in op het ‘Boxmeerse model’ (op orde brengen voor 30 jaar, de kosten hiervan betalen en een jaarlijks bedrag voor onderhoud vastleggen, red.), Roos Aben kiest voor een aanpak per accommodatie. “We gaan uit van een overdracht van de velden en de gebouwen, maar als de club of een gemeente hier anders in staat, kan het ook anders.” Ambtenaar Tiny Strik, vanaf het begin betrokken bij de privatiseringsplannen, spreekt van ‘maatwerk’. Dat hangt onder meer samen met de staat van het onderhoud. “Een voetbalclub kan bijvoorbeeld de velden aan de gemeente laten, terwijl de kleedlokalen wel worden geprivatiseerd.” Volgens Strik kunnen daarbij misschien wel onderdelen van het ‘Boxmeerse model’ worden gebruikt.
Om invulling te geven aan het maatwerk liet het college in november weten dat privatisering van een sportaccommodatie per kern, eventueel met de noodzakelijk geachte financiën, separaat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Zeker is dat eerst de zes voetbalaccommodaties aan bod komen en daarna de tennisvelden. Roos Aben schat in dat de privatisering van de negen accommodaties zomaar vier jaar kunnen vergen. “In principe gaan we voor alles. Maar afhankelijk van wat haalbaar is voor de vereniging of voor ons, zou het anders kunnen zijn.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant