Afbeelding

Onrust over mestvergistingsinstallatie Wolvensteeg

Politiek 48 keer gelezen

College van B&W neemt bemiddelingsrol op zich


SINT-OEDENRODE - De leden van de gemeenteraad waren aangenaam verrast tijdens de voorbereidingscommissie van donderdag 16 januari. Tijdens de rondvraag deelde wethouder Cees van Rossum mee dat het college van B&W een bemiddelingsrol wil gaan vervullen inzake de bouw van een mestvergistingsinstallatie aan de Wolvensteeg.

[image=267233]

Eerder op de avond hadden de vijf raadsfracties van CDA, VVD, DGS, BVT en HvR nog een informeel overleg met Stichting Tegengas Rooi. Dit naar aanleiding van een bezoek van een aantal gemeenteraadsleden aan de stichting op 9 december vorig jaar.
Op die informatieve avond is toegezegd nog nader te onderzoeken of en zo ja, wat de mogelijkheden van de fracties zijn om enige invloed uit te oefenen op de voorliggende plannen van de heer Van Genugten.
Namens de aanwezige fracties deelde Wilma Wagenaars donderdag aan de delegatie van Stichting Tegengas Rooi mee, dat er in deze kwestie geen rol is weggelegd voor de gemeenteraad. Zij adviseerde daarbij om als partijen tot elkaar te komen.
De griffier bevestigde dat de vergunningverlening een 100% verantwoordelijkheid is van het college van burgemeester en wethouders. De reeds verstrekte vergunning is onherroepelijk.
Ondernemer Van Genugten heeft een sterke positie. Als hij morgen een schop in de grond zet en met de bouw start, kan niemand hem tegenhouden.
Tjitte Talsma van Stichting Tegengas Rooi gaf aan lichtelijk teleurgesteld te zijn. “We gaan alle mogelijke middelen uit de kast halen, de Raad zou dit kunnen ondersteunen.”

Plannen
De vergunning die reeds is verstrekt aan Van Genugten betreft een installatie die maximaal 80.000 ton mest per jaar kan verwerken.
Na alle commotie die is ontstaan, wil de ondernemer tegemoet komen aan de bezwaarmakers en zijn plannen inkrimpen. Hij heeft inmiddels een nieuw voorstel ontwikkeld. Dit betreft een installatie met een capaciteit van maximaal 25.000 ton per jaar.

College
Uiteraard heeft het college van B&W meegekregen dat er veel onrust heerst rond de plannen van Van Genugten. De recente publiciteit is voor het college aanleiding geweest om te bespreken in hoeverre de gemeente een rol kan of moet spelen in deze kwestie.
Besloten is om in eerste instantie in overleg te gaan met Frank van Genugten om alle aspecten rond zijn meest recente plan helder te krijgen. Het gaat dan onder andere over de bebouwing, het aantal silo’s, de hoeveelheid te vergisten materiaal, het soort materiaal en waarvan dit afkomstig is, en het aantal vervoersbewegingen per dag.
Vervolgens wil de gemeente in overleg met een delegatie van Stichting Tegengas Rooi, om naar aanleiding van dit nieuwe plan te bezien waar nog mogelijke vragen, bezwaren en pijnpunten zitten.
Op basis van de verkregen informatie wil de gemeente daarna de GGD consulteren.
Informatiebijeenkomst
Een volgende stap wordt het beleggen van een openbare bijeenkomst. Nader wordt nog bepaald welke deskundigheid hierbij wordt betrokken, zoals de GGD.
Stichting Tegengas Rooi heeft in de eerder genoemde bijeenkomst met de raadsfracties al aangegeven ook zelf deskundigen te willen voordragen.
De informatiebijeenkomst is vooral bedoeld om helderheid te krijgen over de feiten en niet om partijen te overtuigen.

Vervolgtraject
Tot slot zal een aangepast plan, voor zover daar gewijzigde vergunningen voor nodig zijn, zijn formele traject doorlopen. Daarbij staan volop mogelijkheden open om aan een rechter een onafhankelijk oordeel te vragen.
Volgens het college zou het mooi zijn als het zover niet hoeft te komen, maar de vraag is of dat gaat lukken.
Zowel Frank van Genugten als Tjitte Talsma zijn donderdagmorgen door wethouder Cees van Rossum telefonisch op de hoogte gesteld van de aanpak die het college voor ogen heeft. Zij konden zich vinden in, c.q. waren blij met, die aanpak.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant