Afbeelding

Ook meisje uit Cuijk slachtoffer Frank R.

Politie 163 keer gelezen
CUIJK - Frank R., die wordt verdacht van seksueel misbruik van zeker elf minderjarige meiden en bijna driehonderd gevallen van grooming, heeft tenminste één tienermeisje uit Cuijk ‘tot handelingen voor de webcam gedwongen’. Eerder werd aangenomen dat er geen Cuijkse slachtoffers waren. “Ik heb handelingen gedaan voor de cam, maar in mijn geval is het nooit tot een fysieke afspraak gekomen”, zegt zij tegenover de redactie van nieuwsblad De Maas Driehoek en Kliknieuws.

[image=267511]

Bronnen binnen justitie bevestigen dat tenminste één meisje uit Cuijk slachtoffer is geworden van Frank R. “Vanaf ongeveer mijn veertiende tot en met mijn zeventiende heb ik contact (MSN, SMS en telefoon) gehad met Frank R.”, vertelt de inmiddels 22-jarige Lisa* uit Cuijk. “Ik ben slachtoffer van grooming en heb gelukkig nooit afgesproken met Frank R. Ik heb handelingen voor de webcam gedaan. Wel heeft hij geprobeerd om een fysieke afspraak te maken. Later ook door een ander e-mailadres aan te maken en zich weer voor te doen als ‘vriend van’ Frank.”

‘Soort voorgevoel’
Voor Lisa stond al snel nadat de Cuijkenaar was opgepakt vast dat ze slachtoffer was van Frank R. “In de tijd dat ik hem sprak, gebruikte hij zijn eigen voornaam. Hij zei dat hij uit de buurt van Cuijk kwam en ik had zelf altijd het gevoel dat er iets niet klopte. Ook heeft hij in een gesprek als ‘de vriend van’ het adres (Fazantenveld, red.) genoemd waar hij al die tijd woonde. Het was een soort voorgevoel, dat uiteindelijk werd bevestigd door een telefoontje van de politie. Ik ben eind november gebeld door de afdeling zeden in Den Bosch, die waren ingeschakeld door het team in Groningen (dat zich bezighoudt met de zedenzaak, red.).”

‘Misbruikt’
Lisa spreekt zich graag uit tegen Frank R. ‘omdat veel andere meisjes geen aangifte doen’. “Ik heb aangifte gedaan omdat ik me misbruikt voel. Ik was toen jong, naïef en onzeker en daar heeft hij zo op weten in te spelen dat ik toenterijd dingen heb gedaan waar ik nu totaal niet meer achter sta. Een andere reden dat ik aangifte heb gedaan, is omdat ik niet zou willen dat hij vrijuit gaat. Ik weet verder niets over andere slachtoffers uit Cuijk.”

[image=260547]

Strafzaak
Het Openbaar Ministerie maakte vorige week tijdens de pro formazitting voor de rechtbank in Assen bekend dat slachtoffers tijdens de inhoudelijke behandeling recht hebben om een zogeheten slachtofferverklaring af te leggen. De meest gruwelijke (webcam)beelden en foto’s zullen tijdens de rechtszaak niet worden getoond. Tegenover de zeventien aangiften staan 34 slachtoffers -allen meiden- die besloten hebben om bewust geen aangifte te doen. Bovendien zijn nog maar 89 personen (van de driehonderd slachtoffers) geïdentificeerd en zijn niet alle gevallen van grooming strafbaar, omdat het slachtoffer ‘niet is gedwongen’ en/of ‘het slachtoffer 16 jaar of ouder was’. Onder de 89 geïdentificeerden meiden is volgens bronnen binnen justitie 'er maar één afkomstig uit Cuijk of zelfs het gehele Land van Cuijk'. Behalve in Nederland maakte R. ook veel slachtoffers in België.
De rechtbank in Assen hield de zaak tegen R. vorige week formeel aan. Op 18 maart gaat de zaak verder. Dan moet ook de definitieve aanklacht bekend zijn. Justitie heeft dus nog twee maanden om meer slachtoffers te achterhalen. De inhoudelijk zitting is voorlopig vastgesteld voor 26, 27 en 28 mei.

* Uit privacyoverwegingen is de naam Lisa gefingeerd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant