Afbeelding

Boxmeer haalt kunst uit de kelder

Kunst en cultuur 53 keer gelezen
BOXMEER – Uniek is het misschien niet, maar het mag op zijn minst opmerkelijk worden genoemd, de verkoop van ruim honderd kunstwerken die al jarenlang onaangeroerd in een depot liggen van de gemeente Boxmeer.

“Ons archief puilt uit en daar moest plaats worden gemaakt. Bovendien, het is toch eeuwig zonde als er mooie kunstwerken liggen waar niemand van kan genieten. Kunst moet gezien worden”, zegt wethouder Willy Hendriks die kunst in de portefeuille heeft.
Gemeentelijk medewerker Francis Bruekers, die samen met collega Anke Schellekens de verkoopexpositie voorbereidt, hoopt de catalogus binnenkort op de gemeentelijke website te kunnen etaleren. “Wat we verkopen is een selectie”, zegt de wethouder, “want veel werken hebben in ons nieuwe gemeentehuis wel een plek gekregen maar met deze lukt dat niet.” Het zijn werken die Boxmeer de afgelopen tientallen jaren via de BKR (vroegere kunstaankoopregeling), schenkingen en aankopen in bezit heef gekregen. Het zijn vooral schilderijen, maar ook een aantal objecten. “Het is zeer divers qua tijd, stijl en onderwerpen”, zegt Bruekers. “Er zijn landschappen bij, portretten, maar ook abstract werk.”
Een speurtocht door de lijst zal de minnaar van regionale kunstenaars doen watertanden. Wat bijvoorbeeld te denken van juweeltjes van Kees Bastiaans, M. Fransman, Maartje van Duijnhoven of Sias Fanoembi?

[image=267537]

Elk werk uit de Boxmeerse kelder wordt individueel geveild op 22 en 23 februari. Michel Baudoin hanteert de veilinghamer, notaris Dré Teeuwen ziet toe op een vlekkeloze afhandeling. “Net als andere partijen doen ze dat belangeloos.” De opbrengst van de verkoopexpositie wordt geoormerkt. “Nee, daar gaan we geen lantaarnpalen van kopen”, zegt wethouder Hendriks. Ze wil het geld bestemmen voor een multidisciplineel cultuurproject voor alle basisscholen in de gemeente Boxmeer. Het idee erachter is om leerlingen te laten proeven aan de diverse vormen van kunst, een ‘Doe-project’ waarbij de combinatiefunctionaris zal worden ingezet.
De openbare veiling is op zaterdag 22 februari (20.00-22.00 uur) en zondag 23 februari (vanaf 13.30 uur) in De Weijer in Boxmeer. De toegang is gratis. Voorafgaand kunnen de werken op vrijdag 21 februari (13.00-17.00 uur) en zaterdag 22 februari (10.00-17.00 uur) worden bezichtigd. En dus binnenkort op de gemeentelijke website (www.boxmeer.nl).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant