Afbeelding

Nieuwbouw voor asielzoekerscentrum Grave

Politiek 85 keer gelezen
GRAVE - Op dinsdag 28 januari was de tribune van de raadszaal overvol. Het werd voor raad en publiek een chaotische en verwarrende raadsvergadering. Oorzaak was het agendapunt over de vaststelling van de Structuurvisie Grave 2025 en nieuwbouw van het azielzoekerscentrum.

[image=267932]

Door Annelies Graafsma

De hoeveelheid aangeleverde moties en amendementen die nog tijdens de raadvergadering gelezen moesten worden, werd onder protest geaccepteerd. Burgemeester Lex Roolvink, die de vergadering met strakke hand en met humor leidde, had een zware dobber aan de storingen die links en rechts optraden. De Structuurvisie Grave, waarin is vastgelegd hoeveel en waar de komende jaren gebouwd kan worden (zie elders op deze pagina), werd uiteindelijk met 9-5 aangenomen.

Nieuwbouw AZC
Veel minder verwarring was er over de Meerjaren Bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Het was voor de raadsleden helder waar het over ging. Met acht stemmen voor (CDA, VP Grave, Keerpunt 2010, Stoffers) en zeven stemmen tegen (VVD, LPG, Trots Liberaal) ging de Raad akkoord en is de basis voor de nieuwbouw van het asielzoekerscentrum gelegd.
Jacques van Geest (VPGrave): “We hebben in de commissie al aangegeven dat we het plan AZC, met twee lagen nieuwbouw voor de bewoners, ondersteunen.” Ook Ben Peters van het CDA reageerde positief: “Het wordt hoog tijd dat er nieuwbouw komt en laten we niet vergeten dat Grave ook economisch voordeel van het AZC heeft.” Dit laatste punt werd nadrukkelijk onderscheven door Keerpunt 2010. “Maak ook eens een rekensom van wat er binnenkomt per asielzoeker en wat zij hier uitgeven. Ik ben blij dat er een andere wind gaat waaien in Grave”, aldus Jacques Leurs. Bezwaren waren er over te weinig overleg met de buurt en eerder gedane afspraken met het COA. Emoties laaiden nog even hoog op toen Theo Reijnen van Trots zijn standpunt inbracht: ‘Bewoners van Grave willen dit niet.” Leurs daagde hem uit dit op te nemen in zijn verkiezingsprogramma.
De raadsvergadering gaat vanavond (dinsdag) verder.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant