Afbeelding

RvS tikt Boxmeer op de vingers over De Vilt

Politiek 54 keer gelezen
BEUGEN - De Raad van State (RvS) heeft het besluit van de gemeente Boxmeer om in te stemmen met een bestemmingsplan ten faveure van parkeerplaatsen, oprit en speelweide bij groepsaccommodatie De Vilt in Beugen geschorst. Dit betekent, als de (al lopende) bodemprocedures ook worden gewonnen door de omwonenden, dat de gemeente later dit jaar moet gaan handhaven op de 'illegale bouw'.

[image=194828]

Door de uitspraak van de Raad van State is het oude bestemmingsplan (van 2008) voorlopig van kracht. In dat bestemmingsplan is geen ruimte voor na die tijd aangelegde oprit, parkeerplaatsen en speelweiden. Er lopen nu nog twee bodemprocedures van omwonenden tegen de gemeente. Mochten zij ook in het voorjaar gelijk krijgen bij de Raad van State, dan moet de gemeente overgaan op handhaving van de 'illegaal' aangelegde bestrating en speelweiden.
Tot die tijd is een zogeheten 'status quo', maar de uitspraak van de RvS geldt wel als een eerste overwinning voor de omwonenden, die in het najaar van 2013 bij de rechter ook al gelijk kregen. De rechtbank in Den Bosch oordeelde toen 'dat het besluit om niet te handhaven bij De Vilt onrechtmatig' was.

Besluit
In september 2013 stemden de coalitiepartijen CDA, LOF en VDB/LO in met een nieuw bestemmingsplan bij De Vilt (met oprit, parkeerplaatsen en speelweiden), ondanks bezwaren van de volledige oppositie en een negatief advies van de eigen ambtenaren om het bestemmingsplan bij de groepsaccommodatie in Beugen te wijzigen. Dit besluit werd door omwonenden gezien als een manier om niet te hoeven handhaven. Daarin ging de Raad van State met hen mee. "De voorzitter acht, gezien de invloed van het bestreden besluit op de procedure ten aanzien van het handhavingsverzoek, een spoedeisend belang aanwezig", luidde de uitspraak van de rechter.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant