Afbeelding

Referendum over locatiekeuze Merletcollege?

Politiek 65 keer gelezen
CUIJK - Omwonenden van De Groenendijkse Kampen, waar het Merletcollege in de toekomst nieuwbouw wil realiseren, hebben voldoende handtekeningen verzameld om de Cuijkse gemeenteraad komende maandag te laten vergaderen over een referendum over de locatiekeuze. B en W gaven eerder aan niks te voelen voor een volksraadpleging.

[image=226691]

"Het is in deze fase van de besluitvorming eigenlijk ook te laat", sprak D66-wethouder Arthur Baudet afgelopen week. Die vrees hebben de omwonenden ook. En dus schrijf Mariëtte Scheepers namens de omwonenden in een open brief aan de gemeente Cuijk het volgende: "Op 31 oktober 2011 heeft de gemeenteraad ingestemd met de ontwikkeling van een scholencomplex voor het Merletcollege in het gebied nabij Sportpark De Groenendijkse Kampen. Op die avond stond echter alleen op de agenda 'Voorstel Homburgcampus'. Niemand wist of kon weten dat op die vergadering ineens een andere locatie voor het Merletcollege in beeld zou komen. De wethouder (Gerard Stoffels van ABC, red.) zei op die avond: 'Er worden twee locaties in beeld gebracht, Groenendijkse Kampen en Grotestraat. Er komt een voorstel naar de raad.' (Het Merlet zelf had als voorkeur de locatie nabij het sportpark De Groenendijkse Kampen, maar als dat niet mogelijk was dan zou het Merlet één centrale vestiging realiseren op de huidige Grotestraatlocatie.)"

'Eerder kon dus niet'
Mariëtte Scheepers vervolgt in haar brief: "Wij konden dus nog geen referendum aanvragen over het besluit van 31-10-2011: er was immers nog geen keuze gemaakt voor een locatie. Er stond ook geen raadsvoorstel op de agenda van die vergadering. Vervolgens heeft de raad op 22-10-2012 ingestemd met de ontwikkeling van de locatie De Groenendijkse Kampen tot vestiging van het Merletcollege en B en W opgedragen hiervoor een bestemmingsplan op te stellen. Waarbij wordt bekeken of de bouwlocatie/het bouwvlak van de school geoptimaliseerd kan worden door delen van de velden van Siol te betrekken bij de bestemmingsplanbegrenzing. Ook toen was er dus geen sprake was van een referendabel besluit, omdat nog niet duidelijk was of de SIOL-velden nodig waren voor het plan."

'Nu pas vaststelling'
"Het referendum over de schouwburg werd ook gehouden nadat de raad eerder een keuze voor de locatie Homburgterrein had gemaakt, en op het moment dat men stond voor een onomkeerbare besluit, zoals ook hier het geval. Ook in die situatie bleek dat het draagvlak onder de bevolking voor die keuze afnam", vervolgt Scheepers. "In het Ontwerpbestemmingsplan staat dat het meest zuidelijk voetbalveld op het bestaande sportpark binnen de planbegrenzing ligt. Het besluit dat de gemeenteraad maandag wil gaan nemen, is ook daarom al een ander besluit dan het besluit van 22 oktober 2012. Nú wordt immers pas vastgesteld dat inderdaad sportvelden aan het sportpark zullen worden onttrokken."

Referendum?
De omwonenden van de Groenendijkse Kampen hebben 44 handtekeningen verzameld en deze week een officiële aanvraag voor een referendum ingediend. Dit betekent dat B en W deze aanvraag op maandag 24 februari, wanneer ook het bestemmingsplan op de agenda staat, moet voorleggen aan de raad. De kans is echter gering dat de coalitiepartijen ABC, D66 en VVD hiermee in de raad zullen instemmen. Zij zijn voorstander van de locatie bij het sportpark en willen nog voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart instemmen met het voorstel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant