Afbeelding

“Wij zijn er helemaal klaar voor”

Carnaval 153 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Erwin, Marleen, Paul en Chantal zeggen er klaar voor te zijn; voor het grote carnavalsfeest dat komend weekend losgaat in Papgat. En dan hebben we het natuurlijk over Prins Erwin Pap d’n Urste, zijn Adjudant Paul en hun beide partners Marleen en Chantal.

[image=270315]

Het viertal heeft al vele mooie momenten beleefd in de periode vanaf het 11-11-bal tot aan nu toe.
Alle vier zijn ze lid van carnavalsvereniging ‘t Skrothupke, dus ze weten echt wel wat carnaval vieren is.
Erwin Delisse is dit jaar de Prins van Papgat. Erwin is 37 jaar en werkzaam bij Van der Vleuten Elektrotechniek in de beveiliging. Erwin is fanatiek triathlonsporter en heeft een eigen webwinkel in triathlonproducten. Aan zijn zijde staat Marleen Delisse-van den Berg. Marleen doet de planning bij kinderopvang Kanteel in Den Bosch. Samen hebben ze een dochter, Meike.
Erwin’s adjudant is de 25-jarige Paul Verstraten. Paul werkt als machinist bij Van Berkel in Eerde. Hij houdt van carnaval, sport en speelt trompet. Paul woont samen met Chantal Vulders. Chantal is verkoopmedewerker bij De Tuinen in Eindhoven. Samen zijn ze de gelukkige ouders van de tweeling Anne en Lotte.

[image=270316]

21 mei is een datum die bij Erwin nog vers in het geheugen ligt, Frans Habraken belde op of Erwin even langs kon komen. ‘Iets doornemen voor het boek 55-jaar Papgat’, was de smoes. “Toen had ik al wel een vermoeden dat het ergens anders over zou gaan”, vertelt Erwin, “Of ik de neie Prins van Papgat wilde worden. Daar mag je dan een dag over nadenken en even op je af laten komen, wat er allemaal bij komt kijken. Uiteindelijk heb ik ja gezegd en kon ik zelf een adjudant voordragen.”
Vervolgens werd Paul, met een smoes om een karweitje te komen bekijken, naar de Prinskeuzecommissie gelokt. “Iets klopte er niet aan het vreemde verzoek”, zegt Paul, “en na wat googelen kwam ik de naam van Frans Habraken tegen bij het opgegeven adres.”
De namen van Prins en Adjudant waren vanaf dat moment bepaald, maar moesten nog een half jaar geheim blijven. “Een hele kunst”, vertellen Erwin en Paul. “Je moet nogal eens van huis af met zijn vieren, dus je hebt opeens veel vaker oppas nodig en je bent bang dat dit op gaat vallen.” “Zeker bij ons”, vult Chantal aan. “Ons pa is zelf Prins Ad Pap d’n Urste geweest, dus die weet wel hoe het spelletjes werkt. Gelukkig had hij niets in de gaten. We maakten er een spelletje van en deden wat geld in een envelop, alsof we naar een verjaardag gingen.”
Ook het spel met ‘de jagers van Papgat’ was mooi. Overal lagen ze op de loer. Ook keken beide stellen wekelijks uit naar de publicaties ‘Op jacht naar de Prins’. “De tips kenden we wel, maar we waren nieuwsgierig naar de uitleg die er steeds bij werd gegeven.”

Start
9 november werd het nieuwe prinsenkoppel ‘gelanceerd’ tijdens het 11-11-spektakel. Het was een heel mooi feest vinden ze alle vier. Vanaf dat moment hebben ze al heel wat activiteiten meegemaakt. “Allemaal hebben ze wel iets bijzonders”, vertelt Erwin. Daags na het 11-11-bal was er een feestje aan huis, met mensen van de stichting en ‘t Skrothupke. De Skrotkapel bracht een serenade. “Ook de receptie was heel bijzonder. Mooi om te zien wat mensen in een week tijd in elkaar weten te zetten”, vult Paul aan.
Verder hebben ze genoten van de Prinsenzittingen, de Titelveiling en het diner bij Wollerich. Veel indruk heeft de reis naar Tours op de Prins en Adjudant achtergelaten. Samen met Geert Moeskops en Harrie van de Ven van VC de Deurdouwers zijn ze 16 en 17 februari op en neer gereden, 700 kilometer enkele reis, om wijwater op te halen voor de Martinuskapel en de kaars te laten zegenen. Erwin: “Je kent de Martinuskapel in het Everse, maar nu leer je de achtergrond kennen. En dan zie je in Tours de ingemetselde steen van de Rooise Martinuskapel in die grote kathedraal, heel apart.”
Een kippenvelmoment hebben Erwin en Paul beleefd tijdens de Kapellenavond. “Een speciaal gevoel als je dan ‘binnen wordt geblazen’ door de muzikanten van alle kapellen samen, op de muziek van Wilhelmke Pap.”
Dit weekend hebben Prins en Adjudant het ‘voorprogramma’ van carnaval afgesloten met bezoeken aan de Bonte Avonden in Nijnsel en Olland.

Sfeer
Vol lof zijn Erwin en Paul over de manier hoe ze met open armen zijn ontvangen binnen de stichting en de raad van Elf. “Je kent de meeste mensen wel, maar leert ze nu op een heel andere manier kennen. We zien nu ook pas echt wat voor werk er achter de schermen wordt verzet.”
Ook de beide dames hebben een fijn gevoel over de verstreken periode. “We maken alles mee met onze partners en genieten ook volop”, vertelt Chantal.”
Met hun lijfspreuk ‘Mi wa Skrot bè mekaor, dreijt Papgat dûr di Jaor’ staat het viertal aan de vooravond van het echte carnavalsfeest. Het traditionele programma wijkt niet veel af met dat van voorgaande jaren, alleen wordt er op maandagochtend een ontbijt toegevoegd in Oud Rooij met de leden van de stichting en ‘t Skrothupke.
Op de vraag of ze nog een boodschap hebben voor de carnavalvierende Papbuiken en Papbuikinnen, besluiten ze met “Iedereen moet veul plezier maken, we hopen ze allemaal tegen te komen die dagen en iedereen moet er een moi fisje van maken. Wij zijn er helemaal klaar voor.”

[image=270318]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant