Afbeelding

Emailleerkunst in Odendael

Kunst en cultuur 85 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - De komende weken exposeert Christ Toonen (70) uit Boskant met zelfgemaakte emailleerkunstwerken in de centrale hal van zorgcentrum Odendael.

[image=270325]

Toonen is pas een aantal jaren actief met emaille, maar heeft inmiddels al een uitgebreide collectie. Deze bestaat zowel uit op de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan geïnspireerde stukken als uit bekende gebouwen en plekken in en rondom Sint-Oedenrode. De collectie wordt getoond in een vitrinekast die beschikbaar is gesteld door het Rooise Poffer- en Mutsenmuseum.
De hobby van Toonen is ontstaan door een gehavende geëmailleerde wijzerplaat van een klok. Bij het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein heeft hij een workshop emailleren gevolgd om die plaat te kunnen repareren. Dat lukte en de basis was gelegd voor een nieuw tijdverdrijf.
Toonen had wel een voorsprong, omdat hij fijnmetaalbewerker is geweest. Hij beschikt over een uitgebreid instrumentarium waarmee hij de koperplaten, waarop geëmailleerd wordt, eenvoudig kan knippen en snijden. Hij hoefde enkel nog een oven en poeders aan te schaffen.
Toonen print de te emailleren afbeelding uit en legt deze op een koperplaat. Vervolgens snijdt hij het koper in delen. Op elk deel brengt hij emaillepoeder aan en legt deze stuk voor stuk in de speciale oven. Daarin wordt het emaille op het koper gebrand bij een temperatuur die, afhankelijk van het gebruikte poeder, kan variëren tussen 700 en 850°C.

[image=270324]

Van Broadway tot Knoptoren
Vanwege de rechtlijnige vlakverdeling en de primaire kleuren koos Christ in het begin voor werken van Mondriaan. Zo is in Odendael Broadway Boogie Woogie te zien, maar ook een aantal andere op Mondriaan geïnspireerde werken.
Toonen kreeg al snel meer handigheid in het emailleren en verlegde zijn hobby naar bekende gebouwen en plekken in de omgeving. Zo heeft hij onder andere de Knoptoren, het Sint-Paulusgasthuis, de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Oda en de Coeveringse Molen geëmailleerd. Deze werken zijn veel gedetailleerder.
Met deze bezigheid kan Toonen mooi verloren uurtjes invullen. Aan elk werk besteedt hij zo’n 30 à 40 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant