Afbeelding

‘Eenmaal, andermaal, verkocht’

Kunst en cultuur 82 keer gelezen
BOXMEER – ‘Eenmaal, andermaal, verkocht’, met die klassieke woorden en een ferme hamertik van veilingmeester Michel Baudoin op de houten katheder werd afgelopen weekend in De Weijer de koop beslecht van ruim honderddertig kunstwerken uit de kelder van de gemeente Boxmeer.


De opmerkelijke veiling van de ‘overtallige werken’ bracht 12.000 euro op en dat bedrag wil het gemeentebestuur investeren in en multidisciplinair cultuurproject dat tijdens schooljaar 2014-2015 wordt aangeboden op alle 17 basisscholen in de gemeente Boxmeer.
Veel belangstellenden zochten zaterdag en zondag een plekje op de tribune van de grote zaal van het Boxmeerse cultuurbolwerk. Wie eens rondkeek, zag een mix van kunstliefhebbers, kunsthandelaren en nieuwsgierigen. Een vijftigtal bood had een biednummer opgehaald, terwijl notaris Dré Teeuwen en zijn assistentes 'aan tafel’ ook de schriftelijke bieders in het oog hielden.

[image=270358]

Veilingmeester Baudoin zorgde ervoor dat de kunstverkoop nooit saai werd. De gevatte en soms onnavolgbare spreekstalmeester etaleerde de werken, zette de prijs en prikkelde de aanwezigen om mee te dingen. Met de brochure als leidraad vertelde hij over de meester achter een werk, terwijl hij ook met zichtbaar plezier soms een eigen interpretatie losliet op de inhoud ervan. Hij raakte de juiste snaar, want op vier na kregen de 132 werken een nieuwe eigenaar. De werken trokken vooraf al veel bekijks, getuige het bezoek tijdens de kijkdagen en de ‘hits ‘op de digitale catalogus.

[image=270359]

De schilderijen, tekeningen, doeken en objecten waren vooraf vriendelijk getaxeerd en dat ook de verkoopprijs kon vaak als vriendelijk worden bestempeld. Het topstuk was ‘Asmat’ van Tom Frenken, maar ook de watermolen in Vierlingsbeek van Paul Dom, Alice in Wonderland van Martha Jedrysko, enkele composities van Peter van de Borne, een drietal Maasgezichten van J. Hooimeijer en werken van Emile van Stokkum leverden een mooi bedrag op. Zondagmiddag, na de laatste hamerslag van de veilingmeester, stond de teller op 12.000 euro en is er weer bergruimte vrijgekomen in de kelder van het gemeentehuis.
De gemeentelijke combinatiefunctionaris kan nu aan de slag om, samen met de zeventien basisscholen in de gemeente Boxmeer, voor het komende schooljaar een multidisciplinair schoolproject uit te werken met bijvoorbeeld kunst, dans, theater en zang. Het is de bedoeling dat het wordt ingepast in het kunst- en cultuuronderwijs op deze scholen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant