Afbeelding

Verkiezingswijzer Boxmeer: stellingen VDB/LO

Algemeen 87 keer gelezen
BOXMEER - Op dinsdag 11 maart is huis-aan-huis een speciale Verkiezingswijzer voor Boxmeer-Sint Anthonis verspreid. De antwoorden van VDB/LO op de stellingen zijn in sommige edities slecht leesbaar. Zodoende vindt u ze hieronder nogmaals.

[image=275123]

Gemeente moet komende jaren kiezen voor herindeling met omliggende gemeenten.
Nog geen herindeling, hooguit op kortere termijn fuseren met St. Anthonis, maar alleen als St. Anthonis daadwerkelijk wil. Nauw samenwerken met de andere gemeenten in het Land van Cuijk is gewenst, m.n. op gebied van ICT, HRM, financiën, facilitaire en juridische zaken en inkoop. Hierdoor te komen tot goedkopere efficiënte, kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.

Ontwikkelingen in het centrum kunnen het beste worden overgelaten aan centrummanagement.
Voor de leefbaarheid in de dorpen rondom Boxmeer is belangrijk dat het voorzieningen niveau op pijl blijft. Een aantrekkelijk winkelgebied in het centrum Boxmeer hoort daarbij. Voor het centrum van Boxmeer staan wij achter masterplan, samen op te stellen door de verschillende partijen: samenwerkende winkeliers, ondernemers, vastgoedeigenaren, gemeente en banken ivm leegstandsproblematiek.

Gemeente is onvoldoende toegerust op de zorgtaken die het na 1 januari 2015 moet uitvoeren.
Nog onvoldoende klopt. Werken richting transitie vraagt oefenen in pilots, waarbij de burger meegenomen wordt in plannen en evaluaties. Planning transities Boxmeer op schema. VDB/LO gaat de zware taak om met minder geld hetzelfde te doen niet uit de weg. Als budgetten ontoereikend zijn zal ook de VNG Den Haag tijdig waarschuwen.

Lokale politiek heeft te weinig oog voor de leefbaarheid in de kleine dorpen.
Leefbaarheid ondersteuning door opbouwwerk mag meer, niet slechts bij dorpsraad, ook bij burgerinitiatieven meer. Onze inspiratiebron is de dorpsgemeenschap, als het gaat om zaken te verbeteren. Onze bestuurscultuur is er één die dicht bij de mensen staat. De politieke belangen van onze dorpen moeten in harmonie met het algemeen belang behartigd worden

De gemeente is niet doortastend genoeg in de invulling van vrij(komend)e terreinen.
Voor Overloon bijvoorbeeld is bij het Paschveld geklungeld met plannen. De botanische tuin verdient ook geen schoonheidsprijs. Verder zijn levensloop bestendige grondgebonden betaalbare koopwoningen gewenst. Goed overleg met woningcorporaties is gewenst. Corporatie Wonen Vierlingsbeek kent de behoeften. De gemeente moet niet op de stoel van een projectontwikkelaar gaan zitten.

Burgers mogen niets merken van de dalende bijdrage van het Rijk aan gemeenten.Kijken wat nodig is, in plaats van waar recht op is, hierdoor bespaar je kosten. Ook de dure 2e lijnszorg minder inzetten is kostenbesparend. Professionals zullen er meer van merken dan burgers. Burgers ervaren dat er vraaggericht en klantvriendelijk wordt gewerkt en dat hij meer gezien wordt in zijn vraag.

Het Land van Cuijk is een ideaal gebied voor recreatie en toerisme.
Ja, en het stimuleert ondernemerschap en is goed voor werkgelegenheid. Veel historisch erfgoed en denk ook aan Maasheggen, de Vilt, de bossen, beeldbepalende dorpsgezichten en karakteristieke boerderijen. Koester Overloon als toeristische parel met Oorlogsmuseum, Zoo parc en Schaartven. Mogelijkheden voor de kernen aan de Maas bezien en zo nodig faciliteren. Wel groen en verkeersveiligheid waarborgen.

Het is tijd voor een nieuw politiek geluid.
Ja, het geluid van lokale partijen moet meer zichtbaar zijn. Landelijke partijen zien lokale belangen vaak over het hoofd. Politieke beslissingen in een plattelandsgemeente moeten gebaseerd zijn op afweging van plaatselijke belangen, niet vanuit landelijk opgelegd partijbeleid. Door dichtbij de mensen te staan en zaken op de politieke agenda te zetten zal, mede door de nieuwe Participatiewet, lokale betrokkenheid verder toenemen.

Agri Food Capital belooft een hol begrip te worden.
Dit begrip, ingezet door bestuurders, zegt onze inwoners nog helemaal niets. Meer inzet vanuit de kern is hierin gewenst. De nieuwe naam van dit samenwerkingsverband spreekt ook weinig tot de verbeelding. VDB/LO staat wel achter de visie vraagstukken rondom voeding, gezondheid en duurzaamheid om te zetten in bedrijvigheid en groei van werkgelegenheid.

Starters op de woningmarkt moeten beter worden bediend.
Ondersteuning voor betaalbare woningen die voor jongeren gebouwd worden met de formule Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) heeft voor het VDB/LO speciale aandacht. De laatste tijd heeft specifiek Overloon voor starters een betere huurmarkt, met name wat appartementen betreft. Regelmatige actualisatie peiling woonbehoeften blijft van belang om maatwerk te leveren.

Het Oorlogsmuseum en Zoo Parc in Overloon verdienen meer overheidssteun.
Zij moeten eigen verdienmodel hebben, maar mogen voelen dat zij gewaardeerd worden door goed wegennet, parkeermogelijkheden en groenvoorzieningen. Openbaar vervoer van en naar station Vierlingsbeek moet er wel komen. Bij overheidsteun zijn tegenprestaties gewenst zoals werkgelegenheid en inzet lokale ondernemers. Door “bedreiging” vanuit Nijmegen verdient het Oorlogsmuseum materiële en immateriële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant.

Inbreiden voor uitbreiden. Ondernemers moeten ‘verplicht’ kiezen voor het centrum.
Detailhandel in centrum van Boxmeer en de dorpen. Recreatie in het buitengebied en bedrijvigheid waar mogelijk gaat gelijk op met agrarische keuzes. VDB/LO wil een vitale duurzame agrarische sector faciliteren en levensvatbare agrarische bedrijvigheid bevorderen. De mogelijkheden voor agrarische ondernemers kunnen verruimd worden door het stimuleren van nieuwe economische dragers in het buitengebied.

Gemeente Boxmeer moet gaan nadenken over alternatieve invulling van Sterckwijck.
Zeker mee eens. Doelstelling is het stimuleren van hoogwaardige diversiteit aan werkgelegenheid, maar waar ook plaats is voor andere bedrijven. Voor duurzame economische groei ziet VDB/LO graag een professionele accountmanager bedrijven die actief klanten benadert zich hier te vestigen. Gemeente Boxmeer aan de A73 en A77 moet zich blijvend promoten als unieke plaats van vestiging voor bedrijven, winkels, organisaties en particulieren tegen redelijke grond- en huurprijzen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant