Afbeelding

Historisch park De Kat officieel geopend

Kunst en cultuur 49 keer gelezen
GRAVE - Het historische park ‘De Kat’ in Grave is vorige week dinsdag officieel in gebruik genomen met de onthulling van een informatiebord.

Door Annelies Graafsma

[image=275946]

Onder De Kat ligt sinds de 17e eeuw het Graafse kasteel begraven. De Kat is meer dan een prachtig wandelpark; het is voor de geschiedenis van Grave een monument van cultuurhistorisch belang. Veel protesten waren er aanvankelijk tegen het kappen van de bomen, zoals in een eerste ontwerp was voorzien. De gemeente heeft hier naar geluisterd. Nu wandelen er vijftig mensen per dag en zij genieten van het uitzicht op Het Arsenaal, de stad Grave en de omgeving. Het is een prachtige verstilde plek, ondanks de Elisabethstraat en de provinciale weg die er vlak langs lopen.

Cultuurhistorisch
In het tegenover gelegen Graafs Museum werden belangstellenden ontvangen. “Na de sloop van het kasteel is De Kat als verdedigingswal opgeworpen; een wal die de kazematten en de stad moesten verdedigen. Het Arsenaal kreeg in de 19de eeuw een nieuwe bestemming als ‘Rijks Psychiatrische Inrichting’, De Kat werd het wandelpark voor patiënten”, zo vertelt Jan Timmermans van de Stichting Graeft Voort. De beplanting is in de jaren daarna dichter en meer divers geworden. Als park werd het verwaarloosd en er moest iets gebeuren. Vanwege het cultuurhistorisch belang van De Kat koos de gemeenteraad ervoor het oorspronkelijke park in ere te herstellen. Wethouder Daandels: “het plan om bomen te kappen, leverde veel discussie op. Toch zijn we er zonder procedures uitgekomen. Veel mensen hebben meegedacht over het ontwerp en met elkaar zijn we tot een prachtig resultaat gekomen.”.
Landschapsarchitect Venbruex voegt hieraan toe: “We zijn gaan nadenken over wat we wilden vernieuwen vanuit het historische concept; dan heb je het over de bomen en daar zijn uiteindelijk de meeste van blijven staan, maar ook over de paden, de banken, tot aan prullenbakken toe. Op De Kat is het pad iets teruggelegd zodat je veiliger kan wandelen.”
Mevrouw Roelofs woont achter De Kat en was bij de opening aanwezig. Ze is enthousiast over het resultaat: “Nu zorgen dat we het met elkaar netjes houden! Jongelui spreek ik gewoon aan en dat vinden ze best.” Ze adviseert: “Neem je bezoek tijdens een wandeling mee naar deze prachtige plek.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant