Afbeelding

Expositie met portretten van mooie mensen

Kunst en cultuur 110 keer gelezen
SINT AGATHA – Het was misschien wel het meest oorspronkelijke idee, het plan van kunstenares Anja Jacobs-Loeffen om als bijdrage voor de inrichting van het nieuwe multifunctionele accommodatie De Agaat een reeks portretten te maken van inwoners van Sint Agatha.

“Het is een prachtige nieuwe voorziening, maar het wel een hoop stenen. Maar voor mij zijn het de mensen die er toe doen. Die gebruiken het gebouw, die ‘maken’ de muziek”, legt Anja uit. Komend weekend exposeert ze de werken in De Agaat.
De reeks portretten die de 49-jarige kunstenares heeft gemaakt, moeten het ‘menselijke gezicht’ van het Maasdorp belichten. “Het is een ode aan ons dorp en de mensen die ons dorp groot maken.”
Anja, die van kinds af aan schildert en 15 jaar geleden van kunstschilderen en les geven haar beroep maakte, heeft een naam opgebouwd als portrettist. Ze gaf haar idee gestalte door een estafette op te zetten. Dat begon in 2010 en werd onlangs afgerond. “Ik heb alleen de eerste persoon gevraagd. Dat was Jan Daanen. Die heeft nummer 2 gevraagd om te poseren en zo ging dat verder.” Elke dorpsgenoot werd door Anja vereeuwigd, vrijwel altijd bij de mensen thuis. “Het was veel meer dan gewillig poseren. Ik kreeg heel persoonlijke verhalen te horen.” Het leverde uiteindelijk 25 getekende portretten (grafiet op papier, formaat A3) op. “Het aantal is eigenlijk willekeurig. Het hadden net zo goed vijftig portretten kunnen zijn. We hebben hier zoveel mensen met mooie gezichten.” De 25 zijn zeker niet allemaal mensen die betrokken zijn bij De Agaat. “Dat zou een te eenzijdig beeld geven. Het is nu juist een mooie doorsnede van het dorp.”

[image=275612]

De portretten zijn te koop, al dan niet met paspartout (80 of 100 euro). Alle 25 portretten worden verzameld in een boek (64 pagina’s, 20 x 20 cm met luxe omslag), dat 20 euro kost. De netto opbrengst wil
Anja schenken aan De Agaat. “Ik wil wel dat het aan iets nuttigs wordt besteed. Mensen uit het dorp kunnen bij mij suggesties indienen.”
De expositie 'BeTekende Dorpsgezichten' wordt gehouden in mfa De Agaat, Liesmortel 46 in Sint Agatha. De opening (voor genodigden) is op vrijdagavond. Voor publiek is de expositie te bezoeken op zaterdag 22 en zondag 23 maart, beide dagen van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant