Afbeelding

'In 2020 heropening van Duits Lijntje'

Opmerkelijk 69 keer gelezen
MILL/GENNEP - De provincies Brabant, Limburg, Euregio Rijn-Waal en spoorwegnetbeheerder ProReel hebben heropening van het ‘Duits Lijntje’ in onderzoek. De spoorlijn moet Duitsland en het Land van Cuijk vanaf 2020 gaan ontsluiten met de stadsregio Eindhoven.

[image=226884]

De spoorlijn, die vroeger het Duitse Ruhrgebied via Gennep en Mill verbond met Uden, Veghel en Boxtel, werd in 1950 gesloten voor al het personenvervoer. De rails werden in de jaren ’70 grotendeels verwijderd.

Rendabel
Door de groei van de stadsregio’s Uden-Veghel en Eindhoven geloven de partijen dat het ‘Duits Lijntje’ goed rendabel is te krijgen, temeer omdat het tien jaar geleden geopende Airport Weeze een halteplaats van het ‘Duits Lijntje’ wordt. Dat vliegveld wordt veel gebruikt door vakantiegangers uit het Land van Cuijk en Noord-Limburg. De verwachting is dan ook dat in de toekomst jaarlijks 150.000 reizigers uit deze regio per trein naar Weeze zullen reizen.

Heropening tracé
Volgens ingewijden zijn plannen voor heropening van het tracé vergevorderd. ProReel verwacht dat de eerste treinen al in 2020 tussen Duitsland en Boxtel kunnen rijden. Net als zestig jaar geleden zou bij Beugen een knooppunt komen te liggen, waar reizigers kunnen overstappen op de Maaslijn. De spoorlijn tussen Duitsland en Boxtel kende vroeger treinstations in Gennep, Beugen, Haps en Mill. Het is nog niet bekend of op de lijn treinen of light trains (trams) gaan rijden. Een woordvoerster van ProReel laat weten dat ‘het onderzoek nog in volle gang is’. “Pas later wordt bekend welke dorpen en steden een station zullen krijgen”, aldus ProReel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant