Afbeelding

'Brand Hermelijnkwartier was geplande moord'

Politie 218 keer gelezen
DEN BOSCH/CUIJK - Dennie J., die ervan wordt verdacht dat hij op 20 juni 2013 een woning in Cuijk in brand stak waardoor Anita Driessen en haar dochters Ilse en Sanne Graat om het leven kwamen, heeft afgelopen week voor de rechtbank in Den Bosch twintig jaar cel plus TBS met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Nabestaanden van het drietal hoorden hoe de 24-jarige Millenaar de brandmoord had gepland. “Ik kan me niet voorstellen dat ik zoiets heb gedaan”, sprak J.

[image=248831]

Bijna laconiek hoorde J. afgelopen donderdag voor de rechtbank een lange celstraf plus TBS tegen zich eisen. Alsof niet hij, maar een willekeurige aanwezige in de zaal terecht stond voor de moord op de drie. Op vragen van de rechters bleef het veelal stil. En als hij al eens het woord nam, was het telkens: ‘Ik weet het niet meer’. Vaak werden die woorden gevolgd door een weinig zeggend schouderophalen. Wanneer hij werd geconfronteerd met enkele belastende feiten, zei hij: “Ik kan me niet voorstellen dat ik zoiets heb gedaan.”

[image=248832]

Gepland
Het relaas van de Officier van Justitie (OvJ) maakte echter duidelijk dat de dood van de drie vrouwen geen tragisch ongeluk was, maar een zorgvuldig geplande moord nadat de jongste dochter (Sanne) de vriendschap met J. had verbroken. “En toen knapte er iets”, zei de OvJ. “Hij idealiseerde haar en maakte van hun vriendschap meer dan dat-ie werkelijk was.”
De aanwezigen hoorden hoe J. een half uur (rond 3.00 uur ‘s nachts) na de brand zijn zus huilend en paniekerig had opgebeld om te zeggen dat hij ‘de brand had aangestoken’ en ‘spijt had’. Uren later, nadat hij op een telefoonmast was geklommen, had hij zijn zus ook nog een bericht gestuurd: “Sorry voor alles. Doe mama de groeten”, gevolgd door een berichtje met daarin een foto van Sanne en daaronder de tekst: “Mijn schatje.”
Behalve de verklaring van zijn zus vond de politie aan de Wolfskuil in Cuijk en in een door J. gestolen auto materialen met zijn DNA en resten van de vloeistoffen die gebruikt zijn om het huis in brand te steken.
De brandstichting aan het Hermelijnkwartier in Cuijk volgde na een opmerkelijke WhatsApp-conversatie tussen J, en Ilse. “Je zult branden in de hel”, appte J. drie dagen voor de brand. “Sneller dan je verwacht. Daar ga ik voor zorgen, hahaha.”

Meer over de rechtszaak tegen Dennie J. en reacties van nabestaanden in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 1 april.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant