Afbeelding

Reconstructie brandmoord in Cuijk

Politie 253 keer gelezen
CUIJK - Geen brandstichting in een vlaag van verstandsverbijstering, maar een vooropgezet plan leidde tot de brand die op 20 juni 2013 in Cuijk het leven kostte aan Anita Driessen en haar dochters Ilse en Sanne Graat. Een reconstructie:

[image=248832]

5 juni, 19.00 uur:
Dennie J. (J.) klimt in verwarde toestand in mast op bedrijventerrein langs het spoor in Cuijk om zelfmoord te plegen. “Ik ben niet gesprongen voor jou”, appt J. later aan Sanne.

17 juni:
J. krijgt ruzie met Sanne. Hij stuurt berichten via WhatsApp: “Je zult branden in de hel. Sneller dan je denkt.”

18 juni:
Sanne zegt tegen vriendin dat ze ruzie heeft met J. “Hij schold haar uit en bedreigde haar”, aldus de vriendin.

19 juni:
J. zoekt meermaals contact met Sanne via WhatsApp. Zij reageert niet.

19 juni, ca. 23.30 uur:
J. vertrekt per fiets op de camping in Linden, waar hij op dat moment woont. Naar eigen zeggen om ‘eindje te gaan fietsen’. Hij vertelt later aan politie dat hij de hele nacht door de regio heeft gefietst en bij zijn doortocht in Cuijk wasopgevallen dat ‘erg veel brandweer op de been was’.

20 juni, 0.30-1.45 uur:
Bij voormalig werkgever van J. in Escharen wordt een witte Seat Inca gestolen. Op camerabeelden is niet te zien wie in auto zit.

20 juni, 2.00 uur:
J. arriveert bij camping met gestolen auto. Hij laadt zijn fiets uit, stapt niet veel later weer in en vertrekt met de auto. J. zegt later tegen de politie dat hij zichzelf niet herkent op de bewakingsbeelden van de camping.

20 juni, ca. 2.25 uur:
In de woonkamer van een huis aan het Hermelijnkwartier 54 in Cuijk wordt brand gesticht met benzine en diesel. Op moment dat bewoonsters de brand ontdekken, is de trap al grotendeels verbrand en daarmee die vluchtweg geen optie meer.

20 juni, 2.30 uur:
Ilse belt met haar vriend Ronnie met noodkreet. Verbinding valt weg.

20 juni, 2.32 uur:
Eerste telefoontje komt binnen bij brandweer: “Er is iemand aan het flippen.” Al snel volgen meer brandmeldingen. Buren horen geschreeuw vanuit de woning.

20 juni, 2.35 uur:
Omwonenden zien witte bestelbus met daarin een man met piepende banden wegrijden. Telefoon van J. ‘slaat aan’ bij mast op flat Fazantenveld (200 meter verderop). Later blijkt dat op de Wolfskuil (tegenover de flat) spullen zijn gedumpt die verband houden met de brand.

20 juni, 2.40-3.00 uur:
De brandweer arriveert, maar kan niet naar binnen. De vlammen slaan dan al uit. Later wordt via achterzijde, waar de deur openstaat, toegang verschaft tot de woning. Al snel is duidelijk dat bewoonsters niet te redden zijn. Zij worden later dood gevonden, omgekomen door rookvergiftiging.

20 juni, 3.00 uur:
J. belt zijn zus huilend en in paniek op om te zeggen ‘dat hij brand heeft aangestoken’ en ‘spijt had’.

20 juni, ergens tussen 3.00 en 4.30 uur:
J. belt met Frank Graat (vader) om te zeggen dat hij Ilse niet aan de lijn krijgt.

20 juni, 5.40 uur:
Politie ziet J. bij politie-afzetting staan. Hij geeft aan dat hij twee laarzen van Ilse (vermoedelijk weggenomen uit de woning) komt terugbrengen. Wanneer de politie J. hierover wil aanspreken, is-ie al vertrokken.

20 juni, overdag:
Politie vindt gestolen Seat aan het Wezelhof (450 meter verderop) in Cuijk. Huidige werkgever van J. herkent in de auto gevonden spullen (van hem en van J.). Ook worden in de auto lucifers, resten van de vloeistoffen die gebruikt zijn bij de brandstichting en J.’s DNA gevonden.

20 juni, 8.00-15.45 uur:
J. klimt in mast op bedrijventerrein in Cuijk. Hij dreigt te springen. Vanuit de mast stuurt J. berichtje naar zijn zus: “Sorry voor alles. Doe mama de groeten”, gevolgd door bericht met daarin foto van Sanne en tekst: “Mijn schatje.”
Na bijna acht uur in de mast geeft J. zich over. Hij wordt direct aangeklaagd voor drievoudige moord.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant