Afbeelding

‘Woningleegstand dreigt in Land van Cuijk’

Wonen 20 keer gelezen
BOXMEER - De gemeenten in het Land van Cuijk moeten snel maatregelen nemen om te voorkomen dat in de toekomst duizenden woningen in de regio leeg komen te staan. Alleen in de gemeente Boxmeer dreigen binnen nu en 25 jaar meer dan 1500 woningen leeg komen te staan.

[image=276962]

Dat stelt voormalig Statenlid Jan de Vaan na eigen onderzoek naar de krimp in Boxmeer. Al langer is bekend dat deze regio in de toekomst wordt getroffen door de krimp. Volgens De Vaan is naast ontgroening (jongeren die wegtrekken wegens studie of werk) leegstand van woningen één van de grootste bedreigingen. “De gemeente Boxmeer kent op dit moment ongeveer vijfduizend 65-plussers”, legt De Vaan uit. “In de komende 25 jaar komen deze mensen te overlijden. Uitgaande van een gemiddelde bezetting per woning van 1,5 (volwassen personen) komen in de loop van de komende 25 jaar dus 3300 woningen vrij en van de huidige 11.000 bewoners in de leeftijdscategorie 40 tot 65 jaar, zal geleidelijk de helft in de komende 25 jaar overlijden. Hierdoor komen 2800 woningen vrij”, weet De Vaan.

Jongeren
Een simpele rekensom (3300+2800) leert dat hierdoor in de komende kwart-eeuw dus zo’n 6100 woningen leeg komen te staan. De gemeente Boxmeer heeft momenteel te weinig jongeren (t.w. 7800 inwoners in de leeftijd 0-25 jaar) om de leegstand op te vangen. “In het meest gunstige geval blijven deze jongeren allemaal in Boxmeer wonen. In dat geval zijn in de toekomst zo’n 4600 woningen voor deze groep nodig (met 1,7 volwassenen per woning) en zal de leegstand over 25 jaar zo’n 1500 woningen (6100 minus 4600) betreffen. Maar als de uittocht zoals-ie nu al gaande is doorzet, dan kan dat gemakkelijk oplopen tot 3200 woningen. En de kans dat jongeren de komende jaren veel meer kinderen gaan krijgen, lijkt ook uitgesloten.”

Oplossingen
Maatregelen die de politiek momenteel neemt - zoals CPO-bouw zodat starters kunnen blijven wonen in het kerkdorp waar ze zijn opgegroeid of de bouw van appartementen voor jongeren in het centrum - zijn volgens De Vaan niet voldoende ‘om deze klappen op te vangen’. “Het is namelijk niet 5 voor 12, maar al 1 over 12. Er zal echt snel beleid op gemaakt moeten worden. Dit zal er op gericht moeten zijn om een paar duizend nieuwe arbeidsplaatsen in de gemeente Boxmeer te creëren”, stelt De Vaan, “Een andere mogelijkheid is mensen van buiten aan te trekken, louter om hier te wonen. Omdat ook de omliggende regio’s te maken krijgen met krimp, moet er gezocht worden in de regio’s Veghel-Uden en Nijmegen-Arnhem als zoekplekken voor nieuwe inwoners van deze gemeente.” Overigens, recent werd bekend dat Nijmegen zelf 13.000 woningen gaat bouwen, evenveel als er nu in de gemeente Boxmeer staan.
Als Boxmeer geen nieuwe mensen aantrekt, zo voorspelt De Vaan tot slot, dan wacht de slopershamer. “Zoals dat in bekende krimpgebieden zoals Zuid-Limburg al is gebeurd. En wat voor Boxmeer geldt, telt tevens voor andere gemeenten in de regio. “Want Boxmeer is hierin niet veel anders dan de andere gemeenten in het Land van Cuijk en Maasduinen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant