Afbeelding

Absurd spel tijdens koffietafel Roois theater

Kunst en cultuur 48 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - ’t Roois theater had iedereen dit weekend uitgenodigd om in Mariëndael afscheid te komen nemen van ome Frans tijdens de voorstelling ‘Zuivere koffie’.

[image=276936]

Frans is dood gevonden onder een appelboom. Tijdens ‘zijn koffietafel’ blijken er nogal wat verschillende ideeën over de man te bestaan. Al snel wordt duidelijk dat ome Frans niet al te zuiver op de graat was al blijft in het midden wat hij precies heeft gedaan.
Het toneelstuk, naar idee van regisseur Suzanne van Straten, is niet heel diepgravend maar biedt levendig, spannend, humoristisch en absurdistisch theater. De toneelspelers krijgen alle ruimte om hun talenten te laten zien en waren daarvoor schitterend uitgedost. Helaas waren ze voor mij niet altijd even goed te horen/verstaan.
Kunstenaar Karel is pathetisch en weet met elegante bewegingen het publiek voor zich in te nemen; of heeft deze goede vriend toch iets meer op zijn kerfstok? Neef John is een echte ritselaar maar hoe en wat hij nu precies met ome Frans handelde? Begrafenisondernemer Van der Velden doet niet meer dan het hoogst noodzakelijke want zoveel had de familie er immers niet voor over. De echte en onechte nichten Roos/Rose uit Amerika hebben zo ook hun eigenaardigheden; de een kickt op begrafenissen en steekt overal haar neus tussen, de ander vergroot alles op zijn Amerikaans. De zusjes Elisabeth, Engelien en Emma zijn aan elkaar gewaagd en hadden ieder een bijzondere relatie met hun vader. Elisabeth is als wellicht onechte dochter het meest dramatisch en Emma als jongste het meest gehecht aan moeder. Engelien neemt de leiding en weet mooi te schakelen tussen een stoere en gevoelige/verliefde gothic. Van weduwe Sarah in Mariëndael geen spoor. Via filmpjes zien we haar een nieuw leven uitstippelen met Ed den Otter, gespeeld door Ad de Bever. In zijn boomgaard is ome Frans gevonden.
Kortom allerlei verhaallijnen die elkaar raken en waar je als toeschouwer met stijgende verbazing naar kijkt. Net voor de pauze blijkt dat ome Frans toch echt is vermoord. Na allerlei onderzoek en heen en weer beschuldigingen weten twee alerte, doortastende politieagentes uiteindelijk een bizar signalement op te stellen. En wat blijkt.. de dader bevindt zich in het publiek. Een absurdistisch einde bij een even vervreemdende voorstelling. De jonge regisseusse heeft met een relatief jonge club volwassenen een onderhoudend avondje uit op de planken gezet.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant