Afbeelding

'Romeinen' ontmoeten aan de Ewinkel in Cuijk

Kunst en cultuur 39 keer gelezen
CUIJK - Munten, potten, sporen en zelfs contouren van een oude Romeinse boerennederzetting. De grond in Cuijk heeft door de jaren heen veel geheimen prijsgegeven over hoe ‘Ceuclum’ er tweeduizend jaar geleden uit heeft gezien. Archeologen maakten geïnteresseerden afgelopen woensdag deelgenoot van deze Romeinse vondsten.

[image=277537]

Op het bouwterrein aan de Ewinkel, in de Cuijkse wijk Heeswijkse Kampen, verrijst in de toekomst nieuwbouw van het project ‘Wonen in het Groen’. Naast dit terrein werden twee jaar geleden een Romeinse boerernederzetting en aanwijzingen van extra schuren voor graandopslag voor de handel blootgelegd. “Maar we hebben toen ook een oude waterput gevonden en er zijn sporen gevonden van zeldzame planten”, zo vertelt één van de archeologen tijdens een rondleiding langs de diverse vindplekken die archeologen en geschiedkundigen meer inzicht geven in de landbouw in de Romeinse tijd en de bevoorrading van het Romeinse leger.

[image=277535]

[image=277538]

Kennismaking
De tientallen belangstellenden die afgelopen woensdag drie uur lang in de gelegenheid werden gesteld om kennis te maken met de opgravingen, kregen niet alleen uitleg maar kregen tevens enkele vondsten onder ogen. Wie de rondleidingen heeft gemist, kan voor tal van (eerdere) ‘Romeinse’ opgravingen uiteraard ook altijd terecht bij Museum Ceuclum naast de Martinus-kerk in Cuijk.

[image=277536]

[image=277540]

[image=277539]

[image=277541]

[image=277542]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant