Afbeelding

OM doet ook onderzoek naar Jan Gerrits

Politie 541 keer gelezen
BOXMEER - Niet alleen oud-wethouder Jos de Graaf maar ook Jan Gerrits van GVZ Projects is onderdeel van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) momenteel doet naar de mogelijke omkoping van De Graaf tijdens de onderhandelingen over de verkoop van het Catharinaklooster in Sambeek.

[image=130845]

Gerrits was bij de onderhandelingen tussenpersoon namens de Chinese partij die het klooster wilde kopen van de gemeente Boxmeer. Toen de verkoop niet doorging, maakte Gerrits bekend dat toenmalig wethouder De Graaf een envelop van 3000 euro had aangenomen. Deze werd later teruggegeven, maar omdat hij zweeg over het aanvankelijk aannemen van de 'gift', moest hij eind juni 2013 vertrekken als wethouder.

Onderzoek
Direct na het zomerreces deed de gemeente Boxmeer aangifte wegens mogelijke omkoping. Het OM zag hierin genoeg aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek. Het OM bekijkt echter niet alleen of De Graaf strafrechtelijk moet worden vervolgd, maar onderzoekt eveneens of ook Gerrits zich niet strafbaar heeft gemaakt aan chantage dan wel (poging tot) omkoping. Hiervoor is een persoonlijke aangifte tegen Gerrits of zijn bedrijf ook niet nodig.
Zelf liet Gerrits in een brief aan alle fractievoorzitters van de gemeente Boxmeer, ANP en De Telegraaf weten dat hij wél aangifte heeft gedaan tegen burgemeester Karel van Soest wegens smaad. Eerder beschuldigde Gerrits Van Soest er al van dat hij dure giften van de Chinese investeerders zou hebben aangenomen. De geschonken kunstwerken zouden duizenden euro's waard zijn, maar uit taxatie bleken de werken slechts een paar tientjes waard. Onjuist, stelt Gerrits, die als bewijs een taxatierapport heeft meegestuurd. De kunstwerken zouden 1200 euro per stuk waard zijn.
Burgemeester Karel van Soest wil persoonlijk niet reageren op de zaak.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant