Afbeelding

Nieuw paviljoen brengt 'Slag' tot leven

Kunst en cultuur 65 keer gelezen
OVERLOON - Het Oorlogsmuseum in Overloon is sinds vorige week een nieuw paviljoen rijker. De centraal in het museum gelegen presentatieruime geeft op interactieve wijze inzicht in de gebeurtenissen rondom de Slag om Overloon en de Bevrijding van Venray in het najaar van 1944. De opening werd afgelopen donderdag verricht door Commissaris van de Koning Wim van de Donk van de provincie Noord-Brabant, gouverneur Theo Bovens van Limburg en de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest.

[image=278223]

“Bij mensen komt de Tweede Wereldoorlog vaak pas tot leven door de verhalen achter de machines, voorwerpen, foto’s en andere beelden”, vertelt Ad van Liempt. De journalist en schrijver van het boek en televisieprogramma De Oorlog was één van de gastsprekers tijdens de openingsceremonie van het paviljoen. “De belangstelling in de oorlog wordt niet minder. Ik ben blij dat dit paviljoen een bijdrage zal leveren aan het vertellen wat er vanaf september 1944 op deze bijzondere plek is gebeurd. Het verhaal over de Slag om Overloon dreigt anders uit het collectief geheugen te verdwijnen.”

Eregasten
Eén van de vele verhalen over de ‘Slag’ is dat van Nelly Verstraaten, die in 1944 slechts 13 jaar was. “We moesten in allerijl ons huis verlaten. Samen met mijn eenjarige broertje sliep ik in een varkensstal, samen opgekruld in een baal stro”, vertelde Verstraaten, die als overlevende één van twee eregasten was. Zij zag hoe Van Soest, Bovens en Van de Donk het paviljoen openden met de onthulling van het beeldje ‘Phoenix’, door Juul Baltussen gemaakt met op het slagveld gevonden scherven.

Paviljoen
Het paviljoen (‘Een toonbeeld van waartoe vrijwilligers in staat zijn’) biedt bezoekers inzicht in de gebeurtenissen rond de Overloonse tankslag en de bevrijdiging van Venray in het najaar van 1944. Op de bovenverdieping wordt een film getoond over operatie Market Garden en de Slag om Overloon, die leidde tot de evacuatie van het dorp Overloon en omgeving.
Een verdieping lager, in een nagebouwde schuilkelder, ervaren museumbezoekers hoe het is om in een (te) grote groep op elkaars lip te zitten. Een deel van de inwoners van Overloon zat tijdens de evacuatie in kelders van klooster en psychiatrisch ziekenhuis Jerusalem in Venray. Visuals en digitale (3D-)beelden tonen hoe het leven in de schuilkelders 70 jaar geleden was. Geluidsfragmenten van de bombardementen bij Venray laten alles als levensecht ervaren. Tot slot lopen bezoekers nog langs foto’s, video’s, geluidsfragmenten en een maquette van hoe Overloon er net na de tankslag uitzag.
Meer informatie: www.Oorlogsmuseum.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant