Afbeelding

Groeten uit Den Haag

Politiek 12 keer gelezen
Zo nu en dan komt Cuijk ook voor in Kamerstukken. Het besluit over de dassen in Cuijk, dat naar mijn idee echt jaren te laat genomen is, zat verpakt in de antwoorden van staatssecretaris Dijksma op Kamervragen van de VVD in Den Haag. Je ziet gelukkig een verandering in het natuurbeleid van de regering.

Ik wil het nog één keer kwijt: Cuijk zou het voorbeeld moeten zijn van hoe er wordt omgegaan met natuur als er grootschalige plannen worden gemaakt. Een kunstburcht voor een dassenfamilie die al jaren afgesloten achter een hekwerk zit te wachten op bewoning, inspanningen van agrariërs die, weliswaar tegen een vergoeding, stroken land ter beschikking stellen om beschutting te bieden aan migrerende dassen, fruitbomen en zo meer. Alles om het verlies aan leefgebied voor de das te compenseren. Prijskaartje van dit alles: meer dan een miljoen euro. En toch was het de afgelopen jaren nooit genoeg.
Nu komt eindelijk het besef dat dieren zich niet laten sturen, dat het ene dier moet wijken en dat er voor andere dieren juist nieuwe kansen ontstaan. De das waarvoor we dit allemaal doen, gaat waarschijnlijk nooit in de kunstmatige burcht wonen. Er moet een balans worden gevonden tussen werk voor mensen, de economische potentie van een gebied en de kansen voor natuur in de hele regio.

[image=228193]

Die balans valt in ieder geval positief uit voor het dassenbestand in het Land van Cuijk. Een bevestiging dat alle maatregelen die al jaren geleden genomen zijn, goed waren voor de das. Nu maar hopen dat het niet te laat is voor de mensen die werk hopen te vinden in de toeristische ontwikkelingen in de Dommelsvoort.

Michiel van Veen
Tweede Kamerlid VVD
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant