Afbeelding

Jeugdzorg wil goede 'poortwachters'

Gezondheid 169 keer gelezen
LAND VAN CUIJK/GENNEP - Het is hoegenaamd bekend dat de gemeenten in Nederland per 1 januari 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. Zowel in het Land van Cuijk als in Noord-Limburg en Rijk van Nijmegen (Mook) slaan gemeenten de handen ineen om tot een goede uitvoering van de jeugdzorg te komen. Omdat nog vrijwel niets bekend is, nemen de zorgen toe. “Het wordt belangrijk dat degene die een diagnose moet stellen hiervoor goed (medisch) opgeleid is”, benadrukt Fokje Verweij van Kinder Psychiatrisch Centrum Rebis in Cuijk.

[image=278222]

Verweij springt namens de geestelijke gezondheidszorg in de bres ‘omdat onze cliënten de meest kwetsbare groep betreffen’. “Het type mensen dat niet zo snel voor zichzelf opkomt als ‘t fout gaat. En op de werkvloer zie en hoor ik gewoon dat onze cliënten niet eens weten dat er grote veranderingen aankomen”, vertelt Verweij. “En dat geldt niet alleen voor de cliënten van Rebis, maar ook voor die van de GGZ.”

Angstbeelden
Niet de angst dat het in de toekomst allemaal een stuk minder wordt, maar het Grote Onbekende maakt dat Verweij nu al aan de bel trekt. “Want juist doordat er nog niets bekend is, blijft de vraag hangen wie er straks voor gaat zorgen dat alles in de praktische zin goed gaat verlopen.”
Daarmee bedoelt Verweij, die namens Rebis regelmatig regionaal overleg voert over de jeugdzorg, dat ‘de zorg aan de voordeur gegarandeerd blijft’. “In de jeugdwet staat op dit moment dat de huisarts, specialist of jeugdarts wel verwijzer mag zijn. Maar in hoeverre gaat de gemeente straks bepalen naar wie een huisarts mag verwijzen. Of dat er bijvoorbeeld als alternatief een nieuw zorgloket komt. Met iemand die gaat doorverwijzen, maar misschien helemaal geen achtergrond in de gezondheidszorg heeft en dus bepaalde problematieken (zoals ADHD, ODD, autisme) niet in een vroeg stadium zal herkennen. In Noord-Brabant lijkt het erop dat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voldoende expertise gaat krijgen. Het CJG lijkt de aanbevelingen goed mee te nemen. Bijtijdse doorverwijziging voorkomt een heleboel problemen later! Een goede ‘poortwachter’ die de intake doet, is daarom noodzakelijk. Van een jongen van 17 jaar die angststoornissen heeft, mag je niet verwachten dat hij zichzelf gaat melden. Als de huisarts dat dan ook niet meer mag, dan hebben we op de lange termijn een groot probleem met jongeren die in de criminaliteit belanden of vaker uitval vertonen omdat ze niet de zorg hebben gekregen die ze nu wel krijgen. Waarom mag een huisarts in de toekomst wel iemand van 12 jaar doorverwijzen naar de dermatoloog maar mogelijk niet meer naar de jeugdpychiater?”

Budgetten
Meer over de budgetten, waarmee gemeenten vanaf 2015 gaan werken, zal duidelijk worden na de zogeheten ‘meicirculaire’. “Maar daarmee is nog niet de vraag beantwoord of ik dan bij een crisisplaatsing (jeugdigen die vanwege een crisissituatie uit huis geplaatst moeten worden, red.) geholpen zal worden. Of zegt een ambtenaar dan: ‘Sorry, het is november en het budget voor dit jaar is op.’ Nogmaals, een goed (medisch) opgeleide ‘poortwachter’ is echt belangrijk.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant