Afbeelding

Coalitie Boxmeer op zelfde voet verder

Politiek 19 keer gelezen
BOXMEER - De fractievoorzitters van CDA, LOF, VDB/LO en VVD hebben afgelopen vrijdag hun handtekening gezet onder het coalitieakkoord 2014-2018 voor de gemeente Boxmeer. Een akkoord waaruit op te maken is dat het gemeentebestuur ‘op de zelfde voet verder wil’. Trendbreuk is de handreiking aan de oppositie.

[image=278221]

“Het is een akkoord op hoofdlijnen”, vertelt formateur Erik Ronnes, “met ruimte voor zowel de coalitie als oppositie om inhoud en vorm te geven aan het gemeentelijke beleid.”
De oproep aan de oppositiepartijen PK en SP is opvallend te noemen. De voorbije twee jaar, toen CDA, LOF en VDB/LO de coalitie vormden, werden tijdens de begrotingsbehandelingen moties van de oppositiepartijen vrijwel altijd terzijde geschoven. “Zodat we de goede dingen gezamenlijk kunnen doen. We willen geen twee kampen”, vult burgemeester Karel van Soest als voorzitter van de gemeenteraad aan.

Hoofdthema’s
De vier partijen (Ronnes: ‘VVD is als volwaardige coalitiepartner aangeschoven’) hebben een akkoord bereikt op verschillende hoofdthema’s. Zo zet de gemeente Boxmeer tot en met medio 2018 in op goede zorg voor de inwoners van de gemeente. “Als inwoners zorg echt nodig hebben, dan moeten ze die ook krijgen”, blikt Ronnes vooruit op de transities. ‘Economie en werkgelegenheid’ is een ander speerpunt. “De moter moet draaiende blijven. Werkgelegenheid en goede opleidingen zorgen ervoor dat de jeugd hier kan blijven wonen. Duurzaamheid - samen met bedrijven en burgers - en de Agri Food Capital zijn andere hoofdzaken.” Ook moeten voorzieningen in de kleine kernen intact blijven. “Door zoveel mogelijk in te zetten op multifunctioneel gebruik van voorzieningen.”
Er komt een actieprogramma om de komende vier jaar meer huurwoningen te realiseren, ‘vooral voor starters en senioren’.

Portefeuilles
Als alles volgens plan gaat, worden Ronnes (CDA), Jeu Verstraaten (VDB/LO) en Willy Hendriks-van Haren (LOF) geïnstalleerd als wethouder. Hoe de portefeuilles worden verdeeld, is nog niet bekend. “Daarover willen we binnen het college eerst in gesprek gaan”, zegt Ronnes. Evenmin is bekend of de transities worden verdeeld over twee of meer wethouders, of dat het ‘Sociale Domein’ op het bordje van één wethouder wordt gelegd. Ronnes: “Wij verwachten later deze week hierover naar buiten te kunnen treden.”
Mede op verzoek van de VVD is gekozen voor ‘slechts’ drie wethouders (Cuijk heeft er vier, red.). “Uitgangspunt van de VVD en meer partijen, was om het signaal af te geven dat een compact bestuur, ofwel een kleinere overheid, mogelijk moet zijn. Door voor drie wethouders te kiezen, geeft de gemeente Boxmeer een voorbeeld af.” VVD-factievoorzitter Judith Logtens: “Bij die woorden sluit ik mij volledig aan.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant