Afbeelding

Verhoudingen in Grave nu al op scherp

Politiek 38 keer gelezen
GRAVE - Manmoedig richtte Rick Joosten van LPG zich afgelopen dinsdag tot de gemeenteraad van Grave. Na nog eens een uitvoerige weergave van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, sprak hij over hoe LPG met iedere partij om de tafel heeft gezeten om tot een coalitie te komen. “Het historisch besef van de burgers is voor ons een belangrijke insteek geweest.” Joosten doelde hiermee op de zelfstandigheid van de gemeente Grave als belangrijkste verkiezingsleuze.

Door Annelies Graafsma

[image=278279]

Werken aan een beter, mooier, financieel gezond en zelfstandig Grave, dat was de doelstelling waarmee LPG de gesprekken inging. “We gaan verder met het CDA, VVD en Trots. Met de fractie van VPGrave zijn alle mogelijkheden besproken. Het was een verhelderend gesprek, maar we voorzagen dat er geen solide samenwerking niet mogelijk zou zijn omdat een snelle fusie met Mill en Cuijk in het programma van VPG opgenomen was”. Keerpunt was meteen duidelijk in haar standpunt over zelfstandigheid van Grave en was daarmee geen gesprekspartner meer. Joosten formuleert zijn statement zonder hapering.

'Goedpraterij!'
In felle bewoordingen reageerde vervolgens Jacques van Geest van VPGrave op de toelichting op het proces van coalitievorming door Rick Joosten: ”een prachtig verhaal maar een ongekende verdraaiing van feiten en goedpraterij! We hebben het gehad over anders kijken naar de zelfstandigheid van Grave. Deze kwestie komt hoe dan oom naar ons toe. De vraag is dan: zet je je hakken in het zand of neem je mede de regie? LPG koos voor de hakken in het zand. VPGrave doet dit niet”.
Nog even kwam Joosten terug op het persbericht dat LPG had laten uitgaan, voordat er problemen met de coalitievorming bij VVD Grave ontstonden. In het persbericht werd melding gedaan van drie wethouders, een uit Grave (Anja Henisch) en twee wethouders van buiten (Jeroen Joon en Eric Daandels). Keerpunt, met woordvoerder Jacques Leurs, reageert verontwaardigd: “In het diepste geheim is er een coalitie gevormd. Met verbijstering hebben we vernomen dat het college wordt uitgebreid (met één wethouder red.). Geef de burgemeester meer ruimte, dan heb je een wethouder minder nodig! De samenwerking in het Land van Cuijk moet intensiever worden, onze aanpak ziet er totaal anders uit.”

Onafhankelijk
Eva Eigenhuijzen zit tussen de twee oppositiepartners in. Ze gaat kort in op de perikelen die binnen de VVD hebben gespeeld. Ze benadrukt nog een keer dat ze als onafhankelijke fractie verder gaat en lid van de partij blijft waar ze al jaren lid van is. Ze voelt zich gesteund door veel burgers van Grave. "Ik wil het over de inhoud hebben, helaas er is geen bestuursakkoord, dus dan toch maar over de poppetjes. We gaan van 2.0 fte naar 2,9 fte wethouderschap, met een summiere toelichting op het waarom van deze uitbreiding." Eigenhuizen rekent hoeveel de uitbreiding van het college de gemeente kost.

Aanstelling
Het amendement en een motie over de aanstelling van drie wethouders en de reiskosten van twee van hen wordt door de coalitie (6-8) verworpen. Vervolgens wordt het drietal officieel geïnstalleerd.
Het enige inhoudelijke agendapunt over het bestemmingsplan Hommerzaad in Escharen wordt aangenomen. Raadslid Litjens van Keerpunt heeft in de raadsvergadering aangegeven niet mee te stemmen. Hij verliet voortijdig de raadzaal.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant