Afbeelding

Vertrek pastoor deken Kerssemakers verrast

Religie 283 keer gelezen
SINT ANTHONIS – Dat pastoor deken Roland Kerssemakers van de parochie Maria, moede van de Kerk op 1 september zijn werkzaamheden neerlegt, is in brede kring als een verrassing en ook wel met enige verbazing ontvangen.

[image=214633]

Toch is het geen overhaaste stap, want de 58-jarige Kerssemakers heeft een verzoek hiertoe al een half jaar geleden bij bisschop Anton Hurkmans neergelegd. “Wij waren op de hoogte, maar konden het niet wereldkundig maken voordat de bisschop akkoord zou gaan”, zegt Rens Hendriks, vicevoorzitter van het parochiebestuur.
Kerssemakers leidt de megaparochie, die dertien deelparochies omvat, sinds begin 2009. Door de voorgenomen kerksluitingen, een door het bisdom in gang gezet proces dat nog verre van afgerond is, ontstond er veel beroering. “De pastoor heeft ontzettend moeten ‘buffelen’, maar is beslist niet opgebrand. Hij wil fris worden en daar krijgt hij nu de kans voor. Dat gunnen we hem van harte”, zegt parochiebestuurder Hendriks.
Er was kritiek op de koers en het beleid, erkent Rens Hendriks. “Dat was best wel hard en taai. Maar de laatste tijd is de sfeer steeds meer ontspannen. Hij zet geen stap uit onvrede, het is zijn levenskeuze.”
Roland Kerssemakers verkiest vanaf 1 september voor een periode van verdieping en verfrissing van zijn priesterschap. Twee jaar lang gaat hij naar Chili, het land waar zijn broer woont en werkt. Onder de hoede van de aartsbisschop van Santiago gaat hij daar in het pastoraat werken. Met name in het rechtstreekse contact met de parochianen hoopt hij een nieuw elan te vinden.
Tot 1 september blijft Kerssemakers meedraaien in de bestaande ‘dienstregeling’, maar een terugkeer in Sint Anthonis over twee jaar is niet aan de orde. In overleg met vicaris Van Hout wordt er werk gemaakt van de opvolging. “Het bisdom zoekt een opvolger maar heeft ons ook de ruimte gegeven om kandidaten te werven.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant